Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tambah Skill - Join INSEP
15-03-2012, 07:32 AM, (This post was last modified: 15-03-2012, 07:47 AM by matz.)
Post: #1
Tambah Skill - Join INSEP
Tawaran mengikuti program peningkatan kemahiran industri untuk siswazah / Industrial Skills Enhancement Programme (INSEP)

Siapa yang layak memohon?

- Warga Malaysia yang memiliki Diploma atau Degree tetapi masih menganggur.

Antara program ditawarkan :

JAVA specialist programmer
Mobile application specialist
Welding Engineer
PCN Welding Inspector
Safety and Health Officer.
*Teknologi Tinggi Internet
And....much more.

Duration :


4 bulan belajar + 3 bulan latihan industri = 7 bulan

Kelebihan Program.

- Dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan + elaun bulanan RM500-RM1,000. (Belajar free dan dapat duit)

- Jaminan mendapat peluang pekerjaan 99.99%. ( secara teorinya, program yang ditawarkan adalah kritikal dan sangat diperlukan dalam industri.)

---------------

Boleh rujuk sini : PUSPATRI/ INSEP - UTHM

- Iklan >>>> http://cec.uthm.edu.my/images/insep/inta...1iklan.pdf

* INSEP di UTHM, tarikh tutup permohonon sesi April 2012 tutup esok (16/3/2012)

Ada beberapa tempat lagi yang sediakan program INSEP ni selain PUSPATRI & UTHM. Sila google.
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
15-03-2012, 12:59 PM,
Post: #2
RE: Tambah Skill - Join INSEP
Pilih betol2 kalo nak ikot program INSEP ni.. Better tanya org2/rakan2 yang pernah amik kat satu2 institusi tu..
Aku bekas student INSEP kat KISMEC Sg Petani.. And suggestion aku: "Run, you fools !! Run!! Run!! Run!!".. Ya, betol, tak main2.. Membazir masa je belajar kat situ.. Unless hangpa mmg nak duit je and enjoy those 4 months then okay Smile
[Image: sigkucing.png]

Kucing dalam gambar di atas adalah dari spesis Munchkin.

URL dibawah pula, tiada kena mengena langsung dengan kucing.

http://www.hotfloppy.tk/
[Image: debian-user-sig.png]
Reply
15-03-2012, 01:44 PM,
Post: #3
RE: Tambah Skill - Join INSEP
boleh trgkan sikit x kenapa ko kata buang masa? GayFace
Lai2 singgah blog saye --> http://keyboardexploit.blogspot.com/

[Image: bibornsignature.png]
Reply
15-03-2012, 02:05 PM,
Post: #4
RE: Tambah Skill - Join INSEP
abang aku bekas INCEP dlm NDT Inspection, skali ngan PCN Welding Inspector.
bg dia berbaloi je, sekarang dah dpt handle projek kt lumut perak,
gaji basic rm3,000+ , tmbah pulak dgn elaun OT, elaun inspection dan sign report, dh dekat rm7,000 tu.
tp dia masih tak puas hati kot sbb boss kedekut gaji GayFace

mungkin membazir kalau "ter"silap pilih program kot.

[Image: gamers%2Bpassion.jpg]
Reply
15-03-2012, 02:06 PM, (This post was last modified: 15-03-2012, 02:08 PM by FieryCold.)
Post: #5
RE: Tambah Skill - Join INSEP
(15-03-2012, 01:44 PM)biborn Wrote: boleh trgkan sikit x kenapa ko kata buang masa? GayFace
Menurut kata beliau...

[Image: fysYm.png]
Smile

[Image: 90771784.png]
Reply
15-03-2012, 02:21 PM,
Post: #6
RE: Tambah Skill - Join INSEP
Spoiler:
Siapa yang layak memohon?

- Warga Malaysia yang memiliki Diploma atau Degree tetapi masih menganggur.


Klu aku, aku akan masuk. Menganggur lagi membazir.. :-)
Reply
15-03-2012, 02:43 PM,
Post: #7
RE: Tambah Skill - Join INSEP
mengangur lagi membazir Lulz
at least kalo ko pegi dapat
makan free minum free duit free + ilmu

  ▲  ʙᴇ ɴɪᴄᴇ ᴛᴏ ᴏᴛʜᴇʀs
▲ ▲ ( ⌣́,   ⌣̀ )\(^◡^ )[Image: ?r=OrangeCoral]

Reply
15-03-2012, 03:16 PM,
Post: #8
RE: Tambah Skill - Join INSEP
Quote:4 bulan belajar + 3 bulan latihan industri = 7 bulan

lama juga kursus ni kalau nak diikutkan. within 7 months, tak mustahil boleh jumpa macam-macam kerja. pendapat aku, aku rasa tak rugi kalau tak pergi dan tak rugi juga kalau pergi. kalau korang tak diterima kerja sebab tahap korang (mungkin pointer diploma/degree) rendah, memang cantik lah korang masuk ni. Smile tapi kalau pointer semua elok dan masih tak diterima kerja, baik 7 bulan tu dihabiskan 100% usaha untuk cari kerja. Smile
Reply
15-03-2012, 04:41 PM,
Post: #9
RE: Tambah Skill - Join INSEP
Semua nk free..mkn suap ;d
Reply
15-03-2012, 05:14 PM,
Post: #10
RE: Tambah Skill - Join INSEP
(15-03-2012, 04:41 PM)SeluarDalam Wrote: Semua nk free..mkn suap ;d

Ni kes free pon x nak ni..

Reply
15-03-2012, 05:22 PM,
Post: #11
RE: Tambah Skill - Join INSEP
hahaahha. time aku buat internet business dulu, ada satu benda aku belajar daripada taiko-taiko. diorang cakap, macam mana bodoh sesuatu benda; pastikan korang letak harga. jangan sesekali bagi free sbb orang susah sangat nak appreciate benda free. orang selalu fikir formula ni

Code:
free == tiada kualiti

even dashat bukan main pun sesuatu produk yang kau offer.. kalau benda tu free, org tak kan tengok benda tu sebagai "something". Smile tapi itu perkara biasa sebab psikologi manusia memang macam tu. Big Grin

(15-03-2012, 05:14 PM)in2x Wrote: Ni kes free pon x nak ni..

Reply
15-03-2012, 06:06 PM,
Post: #12
RE: Tambah Skill - Join INSEP
mungkin ada yg berpendapat benda ni bagos, tak terkecuali aku.. tapi, tempat aku belajar tu tak bagos walaupon 99% budak kelas aku cakap bagos..

thanks pada @[FieryCold] sebab tolong jawabkan.. : http://w3.tbd.my/thread-11591-post-13259...#pid132595
aku tambah lagi:
kelas 5 hari seminggu. stengah hari belajar (actually tak belajar pon, just terang basic2 je), 3 hari stengah wat research sniri pasal subjek tersebut, hari jumaat presentation.. setiap minggu camtu!

mungkin jugak kos yg aku amik tu tak betol kot.. begitu jugak dengan 7 org lagi budak serumah aku yg 5 org darinya amik kos yg berbeza dari aku.. means, dalam umah aku ada student dari 6 kos yg berbeza..

ini pendapat peribadi aku la.. ingat, 99% budak kelas aku suka "belajar" kat situ.. semuanya fresh grads, aku sorg je graduan tua sebab masa aku masuk tu, aku dah grad 4 tahun.. tapi lepas grad, aku masuk bidang yg yg bukan bidang yg aku minat.. so, lepas 4 tahun, aku nak cari keja bidang yg aku minat dah agak susah sebab takde pengalaman.. sebab tu aku masuk situ dengan harapan dapat skill baru yg up to date dan pengalaman bila praktikal..

lepas 4 bulan kat situ, minggu terakhir tu, lagi 3 hari sebelom praktikal (dan aku belom dapat tempat praktikal), aku berkenalan dengan sorg trainer luar (trainer luar bagos.. seriously).. dia offer aku praktikal tempat dia & terus kerja ngan dia.. nasib aku baik la sebab seramai 80% budak kelas aku yg masih tak bekerja dan ada yg sambung degree (budak kelas aku sorg je budak degree, lain2 suma diploma)..

p/s: aku tak kata amik INSEP ni buang masa.. bleh refer balik post aku sebelom ni.. aku kata masa aku terbazir sebab belajar kat situ (KISMEC Sg Petani, bukan INSEP) tapi tak dapat apa2 ilmu.. Sad so, tepuk dada, tanya poket.. $$$ GayFace
[Image: sigkucing.png]

Kucing dalam gambar di atas adalah dari spesis Munchkin.

URL dibawah pula, tiada kena mengena langsung dengan kucing.

http://www.hotfloppy.tk/
[Image: debian-user-sig.png]
Reply
15-03-2012, 06:26 PM,
Post: #13
RE: Tambah Skill - Join INSEP
sebenarnya, program macam ni memang elok. cuma, once government dah kasi duit untuk diorang buat, diorang suka buat alai balai. sebab apa? sebab $$$$$ dah masuk. so, asalkan kerja diorang selesai dah lah.

tahun 2009 (kalau tak silap), aku ada amek kursus J2EE. kursus tu under MDeC untuk undergraduate. actually, kalau betul-betul ikut apa yang yang MdeC plan, memang sepatutnya masing-masing boleh dapat banyak benefit. tapi nak tahu tak apa jadi?

dalam uniten, kitorang belajar Java dalam kuliah OOP je. selain daripada tu, kitorang akan belajar guna language C. so, boleh bayangkan tak macam mana susahnya budak-budak ni nak familiar dengan Java? nak dipendekkan cerita, tiba-tiba kursus J2EE tu dibuat kat uniten.

aku sepatutnya tak boleh daftar. tapi, aku minta juga sebab org yang apply tak ramai. itu sebab aku dapat join. aku pun harap dapat belajar macam-macam. sekali, benda lain pula yang jadi. aku pula yang kena mengajar macam-macam. tugas orang yang mengajar tu, dia just angguk je apa aku cakap sebab dia familiar dengan .NET sahaja. tak tau program Java. Lulz yang dia tu takat "Hello World" sahaja.

wtf?! nasib masa tu aku harapkan sijil dia je. kalau tak, memang mampus aku tak nak ajar. dah lah aku harap sangat belajar something. orang yang kasi speech tu cuma tahu goreng sikit-sikit, lepas tu ajar kami guna Google. Sad lepas tu, sepanjang project tu kitorang belajar cara guna Project Kenai sahaja. Auch

macam mana boleh jadi macam ni? mula-mula diorang dah set kan someone untuk kasi talk. tapi, kebetulan org tu tiba-tiba ada hal. sebab tu dia random je gi panggil org lain untuk kasi talk. hujung kursus tu, kitorang ada test untuk tengok sama ada kitorang boleh lulus ke tak? sehari sebelum test, jawaban dah dikekah. GayFace aku masa tu mampu facepalm je. Facepalm

aku ingat lagi. company yang dapat tender tu Nota Asia Sdn Bhd. selain daripada tu, aku masih ingat lagi nama orang yang kasi talk tu. GayFace bagi aku, itu lah kursus paling teruk pernah aku masuk.
Reply
15-03-2012, 06:33 PM,
Post: #14
RE: Tambah Skill - Join INSEP
(15-03-2012, 06:26 PM)s3m00t Wrote: sebenarnya, program macam ni memang elok. cuma, once government dah kasi duit untuk diorang buat, diorang suka buat alai balai. sebab apa? sebab $$$$$ dah masuk. so, asalkan kerja diorang selesai dah lah.

tahun 2009 (kalau tak silap), aku ada amek kursus J2EE. kursus tu under MDeC untuk undergraduate. actually, kalau betul-betul ikut apa yang yang MdeC plan, memang sepatutnya masing-masing boleh dapat banyak benefit. tapi nak tahu tak apa jadi?

dalam uniten, kitorang belajar Java dalam kuliah OOP je. selain daripada tu, kitorang akan belajar guna language C. so, boleh bayangkan tak macam mana susahnya budak-budak ni nak familiar dengan Java? nak dipendekkan cerita, tiba-tiba kursus J2EE tu dibuat kat uniten.

aku sepatutnya tak boleh daftar. tapi, aku minta juga sebab org yang apply tak ramai. itu sebab aku dapat join. aku pun harap dapat belajar macam-macam. sekali, benda lain pula yang jadi. aku pula yang kena mengajar macam-macam. tugas orang yang mengajar tu, dia just angguk je apa aku cakap sebab dia familiar dengan .NET sahaja. tak tau program Java. Lulz yang dia tu takat "Hello World" sahaja.

wtf?! nasib masa tu aku harapkan sijil dia je. kalau tak, memang mampus aku tak nak ajar. dah lah aku harap sangat belajar something. orang yang kasi speech tu cuma tahu goreng sikit-sikit, lepas tu ajar kami guna Google. Sad lepas tu, sepanjang project tu kitorang belajar cara guna Project Kenai sahaja. Auch

macam mana boleh jadi macam ni? mula-mula diorang dah set kan someone untuk kasi talk. tapi, kebetulan org tu tiba-tiba ada hal. sebab tu dia random je gi panggil org lain untuk kasi talk. hujung kursus tu, kitorang ada test untuk tengok sama ada kitorang boleh lulus ke tak? sehari sebelum test, jawaban dah dikekah. GayFace aku masa tu mampu facepalm je. Facepalm

aku ingat lagi. company yang dapat tender tu Nota Asia Sdn Bhd. selain daripada tu, aku masih ingat lagi nama orang yang kasi talk tu. GayFace bagi aku, itu lah kursus paling teruk pernah aku masuk.

hampeh nyer perangai.. bukan nak ajar betul2.. dah dapat duit itu perangainya.. GayFace badan penyelia takder ke ape? senang diorang bagi duit GayFace
-|ninja33|-
[Image: b_560_95_1.png]
Reply
15-03-2012, 08:08 PM,
Post: #15
RE: Tambah Skill - Join INSEP
(15-03-2012, 02:05 PM)marblesbubbles Wrote: abang aku bekas INCEP dlm NDT Inspection, skali ngan PCN Welding Inspector.
bg dia berbaloi je, sekarang dah dpt handle projek kt lumut perak,
gaji basic rm3,000+ , tmbah pulak dgn elaun OT, elaun inspection dan sign report, dh dekat rm7,000 tu.
tp dia masih tak puas hati kot sbb boss kedekut gaji GayFace

mungkin membazir kalau "ter"silap pilih program kot.

Ni la kos pilihan aku. NDT Inspection. Cita-cita aku sejak bangku sekolah lagi.
Sebelum daftar UiTM pun, aku memang dah aim nak masuk NDT Inspection via INSEP. Smile
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply


Forum Jump: