Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tutorial: Menghubungkan SQLite Dengan Java
11-03-2012, 02:51 AM,
Post: #1
Tutorial: Menghubungkan SQLite Dengan Java
Assalamualaikum / Salam Sejahtera,

Dalam tutorial ini, saya ingin menunjukkan bagaimana caranya untuk menghubungkan SQLite dengan bahasa pengaturcaraan Java. Setakat yang ramai pelajari, Java hanya digunakan untuk aturcara biasa tanpa melibatkan pangkalan data. Jika anda sudah mampu mengaturcara atas plartform Java, pengetahuan mengenai sambungan ke SQLite akan membantu anda untuk lonjak ke hadapan dengan pelbagai lagi aplikasi boleh ditulis seperti Inventory System dan sebagainya.

Pertama sekali, terlebih dahulu anda perlu muat turun perisian SQLite daripada laman rasminya. Sesudah anda memuat turun perisian tersebut, masukkannya ke dalam Environment Path anda. Berikut ialah url untuk anda muat turun. Saya telah memilih "sqlite-shell-win32-x86-3071000.zip" untuk dimuat turun daripada url berikut.

Code:
http://www.sqlite.org/download.html


Sesudah itu, buka Command Prompt anda dan lakukan seperti dalam gambar di bawah. Dalam gambar di bawah, saya telah meminta SQLite untuk menghasilkan sebuah pangkalan data yang dinamakan telefon.db. Dalam pangkalan data tersebut, saya telah membina sebuah table yang dinamakan record. Table tersebut mempunyai dua column yang dinamakan sebagai nama dan nombor.

[Image: Ka1sk.png]


Sebelum anda mulakan pengaturcaraan, muat turun Java JDBC bagi SQALite dari url berikut. Kemudian, masukkan ke dalam projek Java anda.

Code:
http://www.zentus.com/sqlitejdbc/


Di bawah merupakan kod sumber yang telah saya tulis untuk menunjukkan anda bagaimana caranya bagi anda menghubungkan SQLite dengan aplikasi Java anda. Anda boleh belajar daripada kod sumber berikut.

Code:
import java.sql.Connection;
import java.sql.DriverManager;
import java.sql.ResultSet;
import java.sql.Statement;
import java.util.Scanner;

public class BukuTelefon
{
  public static void main(String[] args)
  {
    Connection con = null;
    ResultSet result = null;
    
    Scanner konsole = new Scanner(System.in);
    
    String db = "telefon.db";
    
    try
    {
      Class.forName("org.sqlite.JDBC");
      con = DriverManager.getConnection("jdbc:sqlite:" + db);      
    }
    catch(Exception e)
    {
      System.out.println("ERROR: " + e);
    }
    
    for(int i = 0; i < 3; i++)
    {
      System.out.println((i + 1) + ".");
      
      System.out.print("   Nama    :");
      String nama = konsole.nextLine();
      
      System.out.print("   Telefon :");
      String number = konsole.nextLine();
      
      try
      {
        (con.createStatement()).executeUpdate("INSERT INTO record (nama, nombor) VALUES ('" + nama + "', '" + number + "')");
      }
      catch(Exception e)
      {
        System.out.println("ERROR: " + e);
      }
    }
    
    try
    {
      result = (con.createStatement()).executeQuery("SELECT * FROM record");
      
      while (result.next())
      {
        System.out.println(result.getString("nombor") + " - " + result.getString("nama"));
      }
      
      con.close();
    }
    catch(Exception e)
    {
      System.out.println("ERROR: " + e);
    }
  }
}


Saya ingat nak terangkan dengan lebih panjang. Namun begitu, segala yang saya berikan dalam tutorial ini seperti gambar, kod sumber dan url.. sudah cukup untuk menjelaskan segalanya. Sebarang soalan, boleh lah ditanya terus dalam thread ini. Smile
Reply
30-06-2012, 11:06 PM,
Post: #2
RE: Tutorial: Menghubungkan SQLite Dengan Java
Code:
ERROR: java.lang.ClassNotFoundException: org.sqlite.JDBC

aku dh letak sqlitejdbc.jar kt satu dir yg sama dgn file.java tu..

Quote:Sebelum anda mulakan pengaturcaraan, muat turun Java JDBC bagi SQALite dari url berikut. Kemudian, masukkan ke dalam projek Java anda.
ape maksud masukkn?
aku xpki IDE.
Jack of all trades, master of none. Facepalm
Reply
25-07-2012, 01:30 AM,
Post: #3
RE: Tutorial: Menghubungkan SQLite Dengan Java
(30-06-2012, 11:06 PM)phoenix Wrote:
Code:
ERROR: java.lang.ClassNotFoundException: org.sqlite.JDBC

aku dh letak sqlitejdbc.jar kt satu dir yg sama dgn file.java tu..

Quote:Sebelum anda mulakan pengaturcaraan, muat turun Java JDBC bagi SQALite dari url berikut. Kemudian, masukkan ke dalam projek Java anda.
ape maksud masukkn?
aku xpki IDE.

salah direktori kot ....semua kelas2 dia da panggil ke
love u
[Image: bot.gif]

PHP Code:
printf(“Goodbye world \n”); 
Reply
25-07-2012, 01:56 AM,
Post: #4
RE: Tutorial: Menghubungkan SQLite Dengan Java
letak dalam satu folder,
declare package namaforder; kat tiap2 java file, so nanti dia detect la mana2 library yg nak guna dalam folder tu nanti...

kalau salah mintak betulkan, ni seingat aku la bila coding coz aku pun malas guna IDE, still IDE gak membantu utk organize segala file, mungkin leh deploy luar IDE despite code di dalam, the best practice yg lecturer aku ajar
Kalo saya buat salah janganlah marah mcm GayFace
Reply
25-07-2012, 02:40 AM, (This post was last modified: 25-07-2012, 02:40 AM by s3m00t.)
Post: #5
RE: Tutorial: Menghubungkan SQLite Dengan Java
actually, kau kena masukkan sqlitejdbc.jar dalam classpath. aku guna IDE. tapi, simple IDE je lah kalau kau nak try. Smile bila Java buat compilation, segala class yang kau import akan dicari daripada package2x yang ada dalam classpath.

Code:
http://www.drjava.org/

(30-06-2012, 11:06 PM)phoenix Wrote:
Code:
ERROR: java.lang.ClassNotFoundException: org.sqlite.JDBC

aku dh letak sqlitejdbc.jar kt satu dir yg sama dgn file.java tu..

Quote:Sebelum anda mulakan pengaturcaraan, muat turun Java JDBC bagi SQALite dari url berikut. Kemudian, masukkan ke dalam projek Java anda.
ape maksud masukkn?
aku xpki IDE.

Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Soalan Java darknite 10 717 27-11-2013, 01:47 PM
Last Post: darknite
  soalan java. hard3 4 861 10-05-2013, 10:33 PM
Last Post: JejakaPemalu
  [help] inputfile java please click me to know more Timon 0 361 14-04-2013, 10:02 PM
Last Post: Timon
  [problem]with java tcp client and server chat pron3t 1 510 26-02-2013, 01:21 PM
Last Post: muhaznar
  java API Timon 3 781 09-12-2012, 09:58 PM
Last Post: lamki
  java background music library Timon 0 413 09-12-2012, 05:21 PM
Last Post: Timon
  JAVA Layout... mana 1 feveret :P 127001 7 1,617 03-12-2012, 10:32 AM
Last Post: Wushipher
  [tutorial]constructor methode pron3t 3 698 30-11-2012, 03:21 PM
Last Post: s3m00t
  Java | MS Excell 127001 5 989 29-07-2012, 12:41 AM
Last Post: lamki
  [java prob]guna user input dan methode erroe indintifier pron3t 2 636 22-04-2012, 07:56 PM
Last Post: pron3t

Forum Jump: