Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Prob] Batch Programming v2.0
24-11-2011, 05:21 PM,
Post: #1
[Prob] Batch Programming v2.0
Merujuk perkara di atas (title)

camner kalu code nak buat script yang check nilai lebih dari satu set (2,3,4...ect)
code tahu boleh buat macam kat bawah ni tapi coding ni leceh (kena check set satu satu)+ panjang sket
jadi ade tak cara yang lebih pendek nak buat benda yang sama

Code:
:setlist
set google=5
set chrome=2
set windows=9
:begin
set /p unknown1=)
if "%unknown1%"=="blah" goto :blahla
cls
exit
goto :fail
:blahla
if %google%==5 goto :googleyes
cls
exit
:googleyes
if %chrome%==2 goto :windowsyes
cls
exit
:windowsyes
if %chrome%==9 goto :success
cls
exit
:sucess
echo yeah!

lagi satu camner nak rewrite set yang ader perkataan supaya jadi perkataan yang lain.
bila code cuba buat camni..value untuk set johnburn tu akan jadi null.tapi kalau
untuk set yang ader value (nombor) tak de masalah GayFace
contoh :

Code:
set johnburn=hensem
:begin
if %johnburn% EQU hensem goto :falsestatement
cls
exit
:falsestatement
echo oh no !
set /a johnburn=thisisnottrue
  ▲  ʙᴇ ɴɪᴄᴇ ᴛᴏ ᴏᴛʜᴇʀs
▲ ▲ ( ⌣́,   ⌣̀ )\(^◡^ )[Image: ?r=OrangeCoral]

Reply
24-11-2011, 06:12 PM,
Post: #2
RE: [Prob] Batch Programming v2.0
(24-11-2011, 05:21 PM)Codeshift3r Wrote: Merujuk perkara di atas (title)

camner kalu code nak buat script yang check nilai lebih dari satu set (2,3,4...ect)
code tahu boleh buat macam kat bawah ni tapi coding ni leceh (kena check set satu satu)+ panjang sket
jadi ade tak cara yang lebih pendek nak buat benda yang sama

Code:
:setlist
set google=5
set chrome=2
set windows=9
:begin
set /p unknown1=)
if "%unknown1%"=="blah" goto :blahla
cls
exit
goto :fail
:blahla
if %google%==5 goto :googleyes
cls
exit
:googleyes
if %chrome%==2 goto :windowsyes
cls
exit
:windowsyes
if %chrome%==9 goto :success
cls
exit
:sucess
echo yeah!

tarok 1 baris boleh tak?

if %google%==5 goto :googleyes
if %chrome%==2 goto :windowsyes
if %chrome%==9 goto :success

Reply
25-11-2011, 01:45 PM,
Post: #3
RE: [Prob] Batch Programming v2.0
(24-11-2011, 06:12 PM)s3m0t_h1t4m Wrote:
(24-11-2011, 05:21 PM)Codeshift3r Wrote: Merujuk perkara di atas (title)

camner kalu code nak buat script yang check nilai lebih dari satu set (2,3,4...ect)
code tahu boleh buat macam kat bawah ni tapi coding ni leceh (kena check set satu satu)+ panjang sket
jadi ade tak cara yang lebih pendek nak buat benda yang sama

Code:
:setlist
set google=5
set chrome=2
set windows=9
:begin
set /p unknown1=)
if "%unknown1%"=="blah" goto :blahla
cls
exit
goto :fail
:blahla
if %google%==5 goto :googleyes
cls
exit
:googleyes
if %chrome%==2 goto :windowsyes
cls
exit
:windowsyes
if %chrome%==9 goto :success
cls
exit
:sucess
echo yeah!

tarok 1 baris boleh tak?

if %google%==5 goto :googleyes
if %chrome%==2 goto :windowsyes
if %chrome%==9 goto :success

mane boleh..dah salah syntax dah tuh..
thanks anyway for your reply
  ▲  ʙᴇ ɴɪᴄᴇ ᴛᴏ ᴏᴛʜᴇʀs
▲ ▲ ( ⌣́,   ⌣̀ )\(^◡^ )[Image: ?r=OrangeCoral]

Reply
25-11-2011, 03:17 PM,
Post: #4
RE: [Prob] Batch Programming v2.0
(24-11-2011, 05:21 PM)Codeshift3r Wrote: Merujuk perkara di atas (title)

camner kalu code nak buat script yang check nilai lebih dari satu set (2,3,4...ect)
code tahu boleh buat macam kat bawah ni tapi coding ni leceh (kena check set satu satu)+ panjang sket
jadi ade tak cara yang lebih pendek nak buat benda yang sama
buat nested if:
Code:
if "%unknown1%"=="blah" (
    if %google%==5 (
        if %chrome%==2 (
            if %windows%==9 goto :success
        )
    )
)

atau kl nk bt dlm satu line je leh bt cmni:
Code:
if "%unknown1%"=="blah" if %google%==5 if %chrome%==2 if %windows%==9 goto :success

(24-11-2011, 05:21 PM)Codeshift3r Wrote: lagi satu camner nak rewrite set yang ader perkataan supaya jadi perkataan yang lain.
bila code cuba buat camni..value untuk set johnburn tu akan jadi null.tapi kalau
untuk set yang ader value (nombor) tak de masalah GayFace
buang switch /a kat set tu sbb switch /a untk expression bkn untk set string so dari:
set /a johnburn=thisisnottrue

jadi:
set johnburn=thisisnottrue

;d ;d
[̲̅ə̲̅٨̲̅٥̲̅٦̲̅]
i ℓ٥ﻻ ﻉ√٥υ F٥rﻉ√ﻉr ღ
|_|0|_|
|_|_|0|
|0|0|0|
http://jonhburn2.freehostia.com/lol.txt
Reply
02-12-2011, 09:30 PM,
Post: #5
RE: [Prob] Batch Programming v2.0
thx..dah boleh buat
sambung projek ~
  ▲  ʙᴇ ɴɪᴄᴇ ᴛᴏ ᴏᴛʜᴇʀs
▲ ▲ ( ⌣́,   ⌣̀ )\(^◡^ )[Image: ?r=OrangeCoral]

Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  [Batch] Code Injector + File Pumper Codeshift3r 1 1,049 11-12-2011, 04:57 PM
Last Post: AceyrafRoshlanz
  [Tulun..] Batch Programming Codeshift3r 3 661 24-11-2011, 01:36 PM
Last Post: selipar
  [BATCH] Penukar DNS [TWM] Yo 18 2,539 06-07-2011, 07:39 AM
Last Post: mikicun
  ج - programming language dalam bahasa arab mim0 3 1,068 15-03-2011, 10:41 AM
Last Post: Tron
  Android programming python 16 3,033 02-12-2010, 08:16 PM
Last Post: mim0

Forum Jump: