Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOTM Oktober 2011 - Taz
16-11-2011, 02:08 AM,
Post: #1
Star  MOTM Oktober 2011 - Taz
Tahniah kepada Taz kerana dipilih sebagai MOTM Oktober 2011 !!

Quote:Taz: o.O
visz: ready ?
Taz: yes bos
visz: disebabkan ko admin
visz: soalan pertama,berikan nama penuh anda?
Taz: nma penuh? watper? xmo ah kang org bomoh aku kang.. Nma dlm IC = Muhammad Syamil b. (hide).. =)
visz: ye la kan,abam ade kete satria,sape la kte ade myvi je ;d
Taz: mak aku pom pkai mivy gak ~~'
visz: ok next question..mcmana boleh terjebak dgn tbd?anda sekrg masih belajar @ bekerja ?
visz: kete myvi mak ko aku pnjam,aik kebetulan ke?haha
Taz: 3 taun lepas x silap, aku ni mmg kaki gaming kaw2 pnya, ada satu ari tu on9 game yg aku main tu kene hack dgn TBD Security.. Aku naik angin la so aku Google and cari more info psal so called TBD Security ni.. Terjumpa forum diorg, so aku register la semata2 nk maki hamun dkt chatbox tu.. Tp time tu x rmai user mcm skrg, x der yg on9 pun so aku x leh nk sound saper2 la kan? Aku surf jer la forum tu tgok apa yg ada dlm tu.. Baper jam ntah aku duk belek2, tetiba tertarik ati plak dgn forum tu.. So start dari aritu aku active dlm forum tu..
Taz: Skrg ni still study lg dekat MMU Melaka, bidang Business Administration.. Nk amik IT x lepas sbb math aku crappy.. kah3..
Taz: brapa byk "tu" la aku tulis haha..
visz: oooo ok2...
visz: so amek course business admin sebab minat atau ape?kenapa tidak IT ? adakah sebab math crappy terus xminat nk ambek?
Taz: mula2 x minat pun sbenarnya.. tp dh lma2 minat tu dtg skit2.. cuma ada byk subject yg ada kira2 aku still x amik lg.. ahahha..
visz: oowhh..asal dr mana nie? kedah muar selangor kelate ganu somban ?
Taz: Lahir dkt Kedah tp x mmbesar dkt sana.. Stakat ni la, penah menetap di Bukit Mertajam, P.Pinang, Taiping & Ipoh, Perak & currently dkt Melaka.. =)
visz: orang utara la kiranya ni
Taz: lbih kurang la.. smpai skrg klau ckp still utara lg ahaha.. x reti nk cakap KL..
visz :baguih baguih
visz: Taz adalah admin di TBD,Taz mempunyai skill didalam? boleh ulaskan mcmana boleh timbul minat dan mempunyai skill tersebut?
Taz: Aku bkn admin pn sbelum ni.. Sbelum ni aku user biasa jer, sbb active sgt bru dpt jd Global Mod kejap then aku mintak dkt XShimeX access untuk jd admin jap dlm bberapa jam sbb aku nk edit skit forum ni, time tu suhz pun bz jer.. So dari situ la aku start manage forum tu.. sbelum ni aku x der 1 ilmu pun psal html/php or even berforum.. @__@ Dari TBD yg aku start belajar tu smua..
visz: so anda lebih berminat didalam html/php ?
Taz: Yap.. Dulu aku minat hacking masa first jumpa TBD, tp x tau la knapa, minat tu dh beralih ke bidang web dev.. Aku x pro/hebat pun coding php/html tu smua, tp aku guna google + correct term untuk search, x susah pun.. Kna rajin jer.. Tp kdg2 pening tmbah2 lg klau main php.. Ahaha..
visz: ok la tu,at least ade minat ke arah itu
visz: so boleh cerita serba sedikit,dr awal pemulaan tbd sampai ke hari ini,apa perkara positif yang dpt dicapai tbd dr tahun ke tahun dari mata kau sendiri?boleh ulaskan?
Taz: Prkara positif yg dicapai eh? Hmm.. Rasanya byk kot, skrg ni user2 dkt TBD lagi ramai berbanding sbelum ni.. Lagi byk post2 & topic2 yg menambah ilmu and bukak minda user2 lain.. Ada topic psal hacking/security, ada yg umum, ada psal mobile and byk lagi.. Sbelum ni x der tu smua.. Tp yg aku paling suka psal perkembangan TBD adalah pasal komuniti.. Berapa ramai user2 dkt TBD yg penah melepak skali walaupun skejap, aku sndiri dh ada pngalaman lepak ngan user2 TBD wlaupun x ramai sbb aku pun bknnya dduk dkt KL & aku ni jarang skit berjalan or merayap >.< User2 dkt forum makin rapat bkn dlm forum jer tp dekat luar, ada rumah terbuka, diorg dtg,, Ada reception kawin abam Is, pun ada user dtg.. Sempoi.. Sriusly tu yg paling aku bangga skali setakat ni..
Taz: Oh and lg satu pasal event/competition hacking yg Universiti dkt Malaysia ni anjurkan mcm iHack, user2 TBD ada yg join skali as a team dlm competition tu.. Menang ada, no.2, no.3 pun ada.. Yg mna x join still dtg bg sokongan.. =)
visz: terbaik~~~ itu yg mampu aku ckpkan ;d
visz: aku rasa banyak jga benda positif telah dicapai,mngkin smpai esk pun tak dpt nk tlis ;d
Taz: mmg pun.. klau nk list satu2 smpai BSOD laptop aku kang.. @_@
visz: ehhe,satu lg soalan,kalau diberi peluang... mahu kah anda menjadi mentor kepada newbie newbie? cabang apekah yang anda confident utk memberi guidelines kepada newbie yg ingin belajar?
visz: P/S: menjadi mentor,tiada paksaan
Taz: Klau aku free, ok jer nk tlong mentorkan.. Aku rasa pasal html/css aku bleh tlong kot, php aku x ckup lg ilmu ahaha.. Basically psal wordpress ke, web dev ke aku bleh try tlong yg mna aku termampu.. =)
visz: ok good ,
Taz: abeh dh?
visz: apa pandangan mengenai TBD, halatuju dan lain2 kuhusnya Cadangan dan harapan untuk memperbaiki MOTM ?
Taz: ada lg.. aku baru nk gi ngejas awek ni.. -.-
visz: tnggu la,nie last question beb,awek2 tu esok2 pun boleh,haha
Taz: jgn esok2 bai kang terlepas awek tu kang rugi.. abg dia aku knal, dh bg green light.. Tgok ejas2 ni kot2 ada rezeki, x yah membujang dh.. 2 taun + dh aku solo ni.. kah3..
Taz: psal TBD eh?
visz: biar solo,diri muda lagi,cr kerja dlu,br cr bini tau (pesanan dr org ade experience ni)
visz: yea,pasal tbd..
Taz: Stakat ni aku rasa dh ok dah, maybe in the future kami (TBD management) akan discuss hal2 lain mcm mna nk upkan lg TBD dari segi berforum, merchandise, event etc etc.. Lgpun lepas ni maybe homepage TBD akan ada blog, suhz tgh plan psal tu & skrg ni tgh cari user yg berminat nak jadi editor.. Psal MOTM, hmm, perlu byk lg exposure.. Nanti aku try pkir2kan mcm mna nk tarik perhatian user2 supaya view topic psal MOTM.. kita tunggu yer.. =)
Taz: Aku dh 21 bai, dh leh mengundi dh ni.. Tau la org tu dh ada pngalam.. >.<
visz: guess what,aku belum register dgn SPR,undi pun xpernah,ahha
Taz: teruk org tua ni.. =='
visz: okeh,pasal plan suhz tu dah dibincangkan,rasa nya ramai yang tahu,..harap2 plan tu akan "up" xlama lg
visz: register SPR,bila2 pun boleh
visz: tbd actually can be more far way better,mari kita lihat apa yang baru pd tahun 2012
visz: ok Taz,tahniah di ucapkan kerana menjadi MOTM keluaran Oktober!
visz: terima kasih kerana sudi ditemu bual
Taz:nnti aku brainstorm lg.. hehe..
Taz: alright, no hal bro..
visz: semoga berjaya di dalam pelajaran,dan jgn lupa pesan org tua
visz: org tua kau,bkn org tua cm aku tau
Taz: mngaku pun diri tu tua.. haha..
visz: hehe
Taz: pehh.. =='
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
Star MOTM Julai 2013 - smael RFC792 0 587 28-06-2013, 12:44 AM
Last Post: RFC792
Star MOTM Jun 2013 - shahril RFC792 0 523 26-05-2013, 11:22 PM
Last Post: RFC792
Exclamation MOTM RFC792 25 4,191 14-03-2013, 04:35 PM
Last Post: RFC792
Star MOTM Disember 2011 - hєχяυт RFC792 0 1,399 21-12-2011, 10:32 PM
Last Post: RFC792
Star MOTM November 2011 - 404myth RFC792 0 951 29-10-2011, 09:28 PM
Last Post: RFC792
Star MOTM September 2011 - anthrax RFC792 0 1,115 31-08-2011, 05:41 PM
Last Post: RFC792
Star MOTM Ogos 2011 - hotfloppy ak47suk1 0 1,213 31-07-2011, 09:15 PM
Last Post: ak47suk1
Star MOTM Julai 2011 - p0pc0rn RFC792 5 1,844 03-07-2011, 12:48 AM
Last Post: RFC792

Forum Jump: