Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antara AMD dan Intel
15-11-2011, 11:36 AM,
Post: #31
RE: Antara AMD dan Intel
aku kalau parents kasi duit utk beli pc , aku amik yg paling latest dan paling laju je ... sbb , aku kalau nk mintak beli pc baru , kene tunggu 2 - 3 tahun T_T
kalau beli yg performance biasa , dlm 2-3 dia akan dipandang hina , tetapi , kalau beli high performance terus , 2-3 tahun dia dianggap biasa lagi Smile
Saya Bercita - Cita Untuk Menjadi Hacker Supaya Dapat Membantu Orang Lain Daripada Serangan Hacker Jahat Drunk

Reply
15-11-2011, 11:51 AM,
Post: #32
RE: Antara AMD dan Intel
(15-11-2011, 11:36 AM)akiraro Wrote: aku kalau parents kasi duit utk beli pc , aku amik yg paling latest dan paling laju je ... sbb , aku kalau nk mintak beli pc baru , kene tunggu 2 - 3 tahun T_T
kalau beli yg performance biasa , dlm 2-3 dia akan dipandang hina , tetapi , kalau beli high performance terus , 2-3 tahun dia dianggap biasa lagi Smile

nk beli pc aku, aku nk beli moto GayFace
[Image: 75443.png]
E-Mail - Kroit@Tbd.my For Tempahan


[Image: sig.php?player_id=40978&background=random]
Reply
16-11-2011, 08:49 AM,
Post: #33
RE: Antara AMD dan Intel
AMD cpat panas mitos je
Skang AMD dah ok ar

Aku rasa sejak zaman area 5 tahun lepas lagi kot.. Ramai je duk cling kat something yang duk sebar kat internet, sebab diorang pakai Intel.

Intel tak panas mitos je
Aku pakai i5 siap leh shutdon lagi komputer masa main game
Aku rasa letak telor leh goreng kot

5 tahun aku pakai AMD, tahun keempat aku clean thermal paste, aku kikis paste tu tak letak yang baru pun. Main letak terus heatsink takde paste sampai skarang tak panas agi main game. Selamber bodo je main game berat

2 tahun aku pakai i5, tahun kedua dah takleh main game dah.

Aku pakai Intel mula2 tu best je smooth. Superb kot, AMD aku pun kalah.. Tapi long term tak setahan AMD aku yang berusia 5 tahun. Spec tak tinggi tapi asal lagi smooth dari i5 aku, tu aku heran. Dua2 dah heavy tweak.

Zaman aku pakai Pentium 4 dlu pun tak macam ni.. P4 aku dulu OC 24jam tak tutup dekat stahun, tak restart tak shutdon. Aku buat camtu kat AMD aku pun ok jer. Aku buat kat i5 aku, hancur lebur rohong takleh pegang.
[Image: 2819320332_zps3a75fe14.png]
[Image: 8df84e84.gif]

Reply
16-11-2011, 11:44 AM,
Post: #34
RE: Antara AMD dan Intel
Aku punya pengalaman dengan AMD K6-2 3DNow 400MHz mobo tak ingat tapi ok ja masa saing2 dengan member2 lain yg pakai Intel, HDD WD 6GB (tested paling laju antara Quantum Fireball & Seagate Barracuba at the time). Siap kena sambar petir macam bunga api kat mobo (no pc casing), tapi rileks ja sambung main Half Life. Berapa kali kipas sangkut, CPU panas, tapi tak rosak, cuma BSOD ja.
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply
16-11-2011, 11:59 AM,
Post: #35
RE: Antara AMD dan Intel
AMD or INTEL, AYAM or TELUR. CANON or NIKON.. soklan yg tak ada jawapan tepat. :-) anyway vote for AMD & NIKON
Reply
29-12-2011, 08:04 AM, (This post was last modified: 29-12-2011, 08:09 AM by matz.)
Post: #36
RE: Antara AMD dan Intel
Aku terfikir satu formula.

Hipotesis : Budget Mempengaruhi Pemilihan Processor AMD or Intel

Pembolehubah Bergerak Balas :
- Kalau budget RM300, processor terbaik utk dibeli ialah AMD.
- Kalau budget RM400, processor terbaik utk dibeli ialah AMD.
-Kalau budget RM500, processor terbaik utk dibeli ialah AMD. and so on.....

Bila nak beli INTEL ? Bila dah ada duit yang banyak. Cukup untuk beli mana-mana processor Intel yang AMD tak mampu nak challenge.

Kesimpulan : At the same performance, AMD cheapest than Intel.

Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
29-12-2011, 08:19 AM,
Post: #37
RE: Antara AMD dan Intel
beli pada keperluan bukan pada kemahuan,

BugetRM500 not for AMD, but for Intel
[Image: 75443.png]
E-Mail - Kroit@Tbd.my For Tempahan


[Image: sig.php?player_id=40978&background=random]
Reply
29-12-2011, 08:35 AM,
Post: #38
RE: Antara AMD dan Intel
(29-12-2011, 08:19 AM)MrKroit Wrote: beli pada keperluan bukan pada kemahuan,

BugetRM500 not for AMD, but for Intel

ye ke? RM500 boleh dapat processor Intel yang mana?
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
29-12-2011, 08:43 AM, (This post was last modified: 29-12-2011, 08:47 AM by FieryCold.)
Post: #39
RE: Antara AMD dan Intel
(29-12-2011, 08:35 AM)matz Wrote:
(29-12-2011, 08:19 AM)MrKroit Wrote: beli pada keperluan bukan pada kemahuan,

BugetRM500 not for AMD, but for Intel

ye ke? RM500 boleh dapat processor Intel yang mana?

[Image: ci3_62x47.gif]
Core i3 530 2.93GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM345
Core i3 540 3.06GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM365
Core i3 550 3.2GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM405
Core i3 560 3.33GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM470
[Image: 90771784.png]
Reply
29-12-2011, 08:58 AM,
Post: #40
RE: Antara AMD dan Intel
(29-12-2011, 08:43 AM)SilverPiano Wrote:
(29-12-2011, 08:35 AM)matz Wrote:
(29-12-2011, 08:19 AM)MrKroit Wrote: beli pada keperluan bukan pada kemahuan,

BugetRM500 not for AMD, but for Intel

ye ke? RM500 boleh dapat processor Intel yang mana?

[Image: ci3_62x47.gif]
Core i3 530 2.93GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM345
Core i3 540 3.06GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM365
Core i3 550 3.2GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM405
Core i3 560 3.33GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM470

AMD price? Big Grin

Ni harga kedai mana? Area lowyat?
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
29-12-2011, 09:00 AM,
Post: #41
RE: Antara AMD dan Intel
(29-12-2011, 08:58 AM)matz Wrote:
(29-12-2011, 08:43 AM)SilverPiano Wrote:
(29-12-2011, 08:35 AM)matz Wrote:
(29-12-2011, 08:19 AM)MrKroit Wrote: beli pada keperluan bukan pada kemahuan,

BugetRM500 not for AMD, but for Intel

ye ke? RM500 boleh dapat processor Intel yang mana?

[Image: ci3_62x47.gif]
Core i3 530 2.93GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM345
Core i3 540 3.06GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM365
Core i3 550 3.2GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM405
Core i3 560 3.33GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM470
Ni harga kedai mana? Area lowyat?

Nah, cuba refer sini:
http://forum.lowyat.net/topic/1572366
[Image: 90771784.png]
Reply
29-12-2011, 09:02 AM,
Post: #42
RE: Antara AMD dan Intel
tak boleh ikut harga tu rasanya.
Yg tu harga lama.. GayFace
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
29-12-2011, 09:04 AM,
Post: #43
RE: Antara AMD dan Intel
(29-12-2011, 08:58 AM)matz Wrote:
(29-12-2011, 08:43 AM)SilverPiano Wrote:
(29-12-2011, 08:35 AM)matz Wrote:
(29-12-2011, 08:19 AM)MrKroit Wrote: beli pada keperluan bukan pada kemahuan,

BugetRM500 not for AMD, but for Intel

ye ke? RM500 boleh dapat processor Intel yang mana?

[Image: ci3_62x47.gif]
Core i3 530 2.93GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM345
Core i3 540 3.06GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM365
Core i3 550 3.2GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM405
Core i3 560 3.33GHz 4M Cache (LGA 1156) @ RM470

AMD price? Big Grin

Nah, refer sini:
http://forum.lowyat.net/topic/824909/all
[Image: 90771784.png]
Reply
22-06-2013, 12:11 PM,
Post: #44
RE: Antara AMD dan Intel

Quote:Muhamad Syawal Hafizi Othman

game developer susah sikit nk buat game utk ps3 sbb sony pakai PowerPC, chip/cpu buatan sendiri yg tak ada API (OpenGL,DirectX bla bla bla), bila tak ada, jadi develepor pun susah la nk buat game yg akan berfungsi pd sistem yg lain drpd yg lain, dan jugak semua console dan platform lain pakai API. dgn erti kata lain, bila ps4 gune architecture yg same dgn pc, dev boleh buat game dgn sng sbb API ni dh ada pd semua platform lain? erm fhm?

AMD bkn open source, amd support open source xmcm nvidia. sbb tu console gune amd. lagi satu, amd dr dulu lg fokus nk majukn siri APU, sbb tu amd xkisah intel/nvidia keluar produk power2, sbb dia thu org akan beli console sbb dia murah dan lg sng utk main game, bila console bnyk buat, amd pn untung bnyaklah sbb skrg ni AMD shj yg ada teknologi APU ni. APU ni jauh lebih murah dan saiz dia same je dgn saiz cpu biasa mcm amd fx-series atau intel core i-series. cuma yg unik psl APU adalah dia gabungkn CPU dgn GPU utk jimatkan kos, dan tak power hungry.

pada 18hb Jun pukul 12.56 ptg ·

Hmm...ada betui ka? ~Hmm

btw,,u mad anthrax? Challenge Accepted
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Kaitan antara Syiah dan Android jantan 6 609 28-08-2013, 03:40 PM
Last Post: p0pc0rn
Brick [Tutorial] Bina Rig Gaming Bajet Intel & AMD *update* marblesbubbles 7 1,444 01-03-2013, 12:12 AM
Last Post: marblesbubbles
  AMD or Intel Nk tanya MrKroit 9 1,190 06-07-2011, 08:31 PM
Last Post: MrKroit
  Perbezaan antara White, Grey dan Black hat t_qooze 10 2,060 20-10-2010, 08:53 PM
Last Post: aa
  antara anda percaya atau tidak?terpulanglah RFC792 20 6,633 07-06-2010, 09:55 AM
Last Post: aa
  Antara Pc Pasang Sendiri dengan yang berjenama? Chuck 25 3,701 24-03-2009, 01:36 PM
Last Post: suhz

Forum Jump: