Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Excel Help] Logical Functions
22-09-2011, 07:05 PM,
Post: #4
RE: [Excel Help] Logical Functions
(22-09-2011, 02:22 AM)b35ka1 Wrote:
(22-09-2011, 01:38 AM)b3tik Wrote:
(22-09-2011, 01:26 AM)b35ka1 Wrote: Salam,
Nak tanya coding untuk satu problem ni.
Aku ada satu list data :

1~5 = 1
6~10 = 2
11~15 = 3 ...+...+...+...seterusnya

Contohnya aku nak buat Input = A1, Output=B1
Maksudnya kat A1 aku masukkan value 7, pastuh dia akan display dekat B1=2.
Masuk value 3 kat A1, kat B1 akan display 1.
Dia akan groupkan nombor2(1~5,6~10,11~15...) tertentu pada nilai2 tertentu(1,2,4....).

AKu tak faham camna nak nested kan formula2 tu.
Kalau ada cara yang senang, mohon kongsikan formula/macro utk menda ni.
Terima kasih.
int a

if a<0 then
go to lorong haji taib..(just kidding lol)
end if

if a/5<=1 then
display 1 else if a/5<=2 then
display 2 else if a/5<=3 then
macam ni ke?
hahahaha..
aku pun pening.. dah bertahun lamanyanya tinggalkan programming..
=IF(OR(A1<1,A1>5),0,1)
Tu je aku dapat pastu ilang pedoman bila nak nested pa mende ntah.
Seumur idop aku x penah terpikir nak sentuh excel Lulz
Sekali kena sentuh baru aku tahu betapa nikmatnya berpikir smpi lebam otak. aww

Solved.
Reply


Messages In This Thread
[Excel Help] Logical Functions - by b35ka1 - 22-09-2011, 01:26 AM
RE: [Excel Help] Logical Functions - by b3tik - 22-09-2011, 01:38 AM
RE: [Excel Help] Logical Functions - by b35ka1 - 22-09-2011, 02:22 AM
RE: [Excel Help] Logical Functions - by b35ka1 - 22-09-2011, 07:05 PM

Forum Jump: