TBD.my
[HELP] SQL - Printable Version

+- TBD.my (https://w3.tbd.my)
+-- Forum: Programming (https://w3.tbd.my/forum-7.html)
+--- Forum: Lain-lain (https://w3.tbd.my/forum-88.html)
+--- Thread: [HELP] SQL (/thread-9397.html)



[HELP] SQL - amsama - 15-08-2011

Database: kolej
Table: student

mysql> select * from student;
Code:
+------+----------------+--------------+--------------+------------+-----------+
| ID   | nama_pelajar   | no_kp        | tarikh_lahir | asal       | no_matrik |
+------+----------------+--------------+--------------+------------+-----------+
|  101 | Mohd Azmi      | 910725016255 | 1991-07-25   | Johor      | 24678     |
|  102 | Mohd Khairudin | 891231018827 | 1989-12-31   | Johor      | 13674     |
|  103 | Ahmad Idham    | 901112128989 | 1990-11-12   | Sabah      | 42184     |
|  104 | Mohamad Zabur  | 910831126855 | 1990-08-31   | Sabah      | 42374     |
|  105 | Mohamad Takwim | 801002146839 | 1980-10-21   | Selangor   | 14882     |
|  106 | Nur Amira      | 880923011468 | 1988-09-23   | Johor      | 11238     |
|  107 | Siti Aminah    | 850222109982 | 1985-02-22   | Selangor   | 10483     |
|  108 | Nur Adila      | 870623116244 | 1987-06-23   | Terengganu | 11262     |
|  109 | Nur Rafidah    | 890909112228 | 1989-09-09   | Terengganu | 11537     |
|  110 | Nur Sakinah    | 910101118288 | 1991-01-01   | Terengganu | 11987     |
+------+----------------+--------------+--------------+------------+-----------+
10 rows in set (0.00 sec)

Soalan:
Paparkan nama pelajar perempuan.

Gender tiada, jadi aku tak boleh guna WHERE. TBDians, harap beri tunjuk ajar. Terima kasih GayFace



RE: [HELP] SQL - LongJohnSilver - 15-08-2011

xde genre ke ?
kalau ikut full name leh tarik gune binti


RE: [HELP] SQL - amsama - 15-08-2011

(15-08-2011, 10:59 AM)noob_crownclown Wrote: xde genre ke ?
kalau ikut full name leh tarik gune binti

Berdasarkan apa yang tertera sahaja GayFace
Macam mana nak jawab soalan ni? kalau guna BETWEEN, LIKE, IS atau EXIST?


RE: [HELP] SQL - ak47suk1 - 15-08-2011

check kad pengenalan genap ke ganjil ;d wajib guna sql query je ke? ;d


RE: [HELP] SQL - LongJohnSilver - 15-08-2011

owh3..aku lupe plak beza dari ic genap n ganjil
selalnyer orang gune like ..kalo tak silap


RE: [HELP] SQL - amsama - 15-08-2011

(15-08-2011, 11:03 AM)ak47suk1 Wrote: check kad pengenalan genap ke ganjil ;d wajib guna sql query je ke? ;d

Tahu dah tentang IC tu, cuma kurang ilmu tentang SQL ni. Nak search kat google pun tak tahu apa keyword perlu search. *WILDCARD* <~ r3v3r bagitahu GayFace


RE: [HELP] SQL - r3v3r7 - 15-08-2011

SELECT no_kp FROM student WHERE no_kp % 2 = 1


RE: [HELP] SQL - JejakaPemalu - 15-08-2011

Spoiler:

(15-08-2011, 10:55 AM)amsama Wrote: Database: kolej
Table: student

mysql> select * from student;
Code:
+------+----------------+--------------+--------------+------------+-----------+
| ID   | nama_pelajar   | no_kp        | tarikh_lahir | asal       | no_matrik |
+------+----------------+--------------+--------------+------------+-----------+
|  101 | Mohd Azmi      | 910725016255 | 1991-07-25   | Johor      | 24678     |
|  102 | Mohd Khairudin | 891231018827 | 1989-12-31   | Johor      | 13674     |
|  103 | Ahmad Idham    | 901112128989 | 1990-11-12   | Sabah      | 42184     |
|  104 | Mohamad Zabur  | 910831126855 | 1990-08-31   | Sabah      | 42374     |
|  105 | Mohamad Takwim | 801002146839 | 1980-10-21   | Selangor   | 14882     |
|  106 | Nur Amira      | 880923011468 | 1988-09-23   | Johor      | 11238     |
|  107 | Siti Aminah    | 850222109982 | 1985-02-22   | Selangor   | 10483     |
|  108 | Nur Adila      | 870623116244 | 1987-06-23   | Terengganu | 11262     |
|  109 | Nur Rafidah    | 890909112228 | 1989-09-09   | Terengganu | 11537     |
|  110 | Nur Sakinah    | 910101118288 | 1991-01-01   | Terengganu | 11987     |
+------+----------------+--------------+--------------+------------+-----------+
10 rows in set (0.00 sec)

Soalan:
Paparkan nama pelajar perempuan.

Gender tiada, jadi aku tak boleh guna WHERE. TBDians, harap beri tunjuk ajar. Terima kasih GayFace


Code:
SELECT  no_kp , CASE WHEN ABS( no_kp ) % 2 = 1 THEN 'LELAKI' ELSE 'PEREMPUAN' END FROM student;



RE: [HELP] SQL - p0pc0rn - 15-08-2011

guna number ic je la kot.genap = female,ganjil = male,genjil=shemale


RE: [HELP] SQL - amsama - 15-08-2011

(15-08-2011, 11:07 AM)r3v3r7 Wrote: SELECT nama_pelajar FROM student WHERE no_kp % 2 = 1

mysql> select nama_pelajar from student where no_kp % 2=1;
Code:
+----------------+
| nama_pelajar   |
+----------------+
| Mohd Azmi      |
| Mohd Khairudin |
| Ahmad Idham    |
| Mohamad Zabur  |
| Mohamad Takwim |
+----------------+
5 rows in set (0.00 sec)

Keluar nama lelaki Sad betul2 ;d nih... ;d
Boleh bagi pencerahan terhadap syntax "2=1"?


RE: [HELP] SQL - r3v3r7 - 15-08-2011

ayyak.. mmg kne step by step la ko nih..adess..think br0 GayFace

2=1 tukar la 2=0

yg tu modulo operation je.. what is modulo? dalam bahasa, baki bila ko dah bahagi..baki tu la yg menentukan genap ganjil.. klo xde baki, so genap la no tu.. klo ade baki ganjil lah ia..

//aku edit yg atas2 sbb typo.. patut no_kp tp aku tertulis nama_pelajar..sorry..


RE: [HELP] SQL - amsama - 15-08-2011

(15-08-2011, 11:08 AM)Jejaka Pemalu Wrote:
Code:
SELECT  no_kp , CASE WHEN ABS( no_kp ) % 2 = 1 THEN 'LELAKI' ELSE 'PEREMPUAN' END FROM student;

Rasa macam advanced je syntax ni. Saya baru belajar Sad Ia memisahkan gender lelaki dan perempuan mengikut IC. TQ shyguy +rape i learnt someting new today.

(15-08-2011, 11:17 AM)r3v3r7 Wrote: ayyak.. mmg kne step by step la ko nih..adess..think br0 GayFace

2=1 tukar la 2=0

yg tu modulo operation je.. what is modulo? dalam bahasa, baki bila ko dah bahagi..baki tu la yg menentukan genap ganjil.. klo xde baki, so genap la no tu.. klo ade baki ganjil lah ia..

//aku edit yg atas2 sbb typo.. patut no_kp tp aku tertulis nama_pelajar..sorry..

Ahaha aku dah think perabis sampai kering otak. Baru2 belajar je sql ni. Dia punya exercise punyalah perah otak @@ TQ ia berjaya keluarkan nama perempuan sahaja +rape


RE: [HELP] SQL - JejakaPemalu - 15-08-2011

Spoiler:
(15-08-2011, 11:27 AM)amsama Wrote:
(15-08-2011, 11:08 AM)Jejaka Pemalu Wrote:
Code:
SELECT  no_kp , CASE WHEN ABS( no_kp ) % 2 = 1 THEN 'LELAKI' ELSE 'PEREMPUAN' END FROM student;

Rasa macam advanced je syntax ni. Saya baru belajar Sad Ia memisahkan gender lelaki dan perempuan mengikut IC. TQ shyguy +rape i learnt someting new today.

(15-08-2011, 11:17 AM)r3v3r7 Wrote: ayyak.. mmg kne step by step la ko nih..adess..think br0 GayFace

2=1 tukar la 2=0

yg tu modulo operation je.. what is modulo? dalam bahasa, baki bila ko dah bahagi..baki tu la yg menentukan genap ganjil.. klo xde baki, so genap la no tu.. klo ade baki ganjil lah ia..

//aku edit yg atas2 sbb typo.. patut no_kp tp aku tertulis nama_pelajar..sorry..

Ahaha aku dah think perabis sampai kering otak. Baru2 belajar je sql ni. Dia punya exercise punyalah perah otak @@ TQ ia berjaya keluarkan nama perempuan sahaja +rape



Aku wat kalau lelaki dia keluar lelaki method dia sama aje ngan r3v3r7..cuma ada case aje dalam tuh..sama ada lelaki buat apa perempuan buat apa..pastu aku bubuh absolute value. manalah tau ada org gi bubuh negative value dalam ic dia..Big Grin