TBD.my
<ask>ttlong bantu saya buat database noob - Printable Version

+- TBD.my (https://w3.tbd.my)
+-- Forum: Programming (https://w3.tbd.my/forum-7.html)
+--- Forum: Lain-lain (https://w3.tbd.my/forum-88.html)
+--- Thread: <ask>ttlong bantu saya buat database noob (/thread-10306.html)



<ask>ttlong bantu saya buat database noob - pron3t - 26-11-2011

saya dah data nyer cuma saya ...mulakan project ni ...cuber masta tgok data saya...simple jer data ni saya kan noob...SadSadSadSad

sya atach kan data yg saya buat......

GayFace
[attachment=560]


RE: <ask>ttlong bantu saya buat database noob - ak47suk1 - 26-11-2011

apa yg ko kena buat sebenarnya? Aku tak paham.


RE: <ask>ttlong bantu saya buat database noob - pron3t - 26-11-2011

(26-11-2011, 10:04 PM)ak47suk1 Wrote: apa yg ko kena buat sebenarnya? Aku tak paham.

sebenarnya aku nk buat system database yg mudah bukan complicated....untuk buat database pasal pelajar di kolej....guna mysql...btul tak table aku buat 2.....sebelum aku key in


RE: <ask>ttlong bantu saya buat database noob - wcypierre - 26-11-2011

aku rasa repeating data tu kena add primary key ah, kalo tak aku pun blur bila normalize.

p/s: skill normalize aku noob je Facepalm


RE: <ask>ttlong bantu saya buat database noob - ak47suk1 - 26-11-2011

kalo nak masuk mysql, cardinality n relationship kena buat. baru ko nampak db ko nanti.


RE: <ask>ttlong bantu saya buat database noob - pron3t - 26-11-2011

(26-11-2011, 11:10 PM)wcypierre Wrote: aku rasa repeating data tu kena add primary key ah, kalo tak aku pun blur bila normalize.

p/s: skill normalize aku noob je Facepalm

name primary key,course primarry...pofeser primary keys