TBD.my
<ask>keperluan untuk buat database system - Printable Version

+- TBD.my (https://w3.tbd.my)
+-- Forum: Programming (https://w3.tbd.my/forum-7.html)
+--- Forum: Lain-lain (https://w3.tbd.my/forum-88.html)
+--- Thread: <ask>keperluan untuk buat database system (/thread-10303.html)



<ask>keperluan untuk buat database system - pron3t - 26-11-2011

apa yg perlu aku taw@ ilmu ape perlu ade untuk buat database.....adakah ilmu mysql etc...php?


RE: <ask>keperluan untuk buat database system - 127001 - 26-11-2011

Pertama, ko tak perlu hasilkan 1 sistem database. tp ko akan gunapakai sistem database tang sedia ada.
ikot dan bergantung pada pilihan kau. macam aku selalu terlibat dgn aturcara bukan web, mcm vb, .net, c++ aku guna sqlite sebab mudah nak pasang dlm mana2 pc..

bagi webmaster, diorg akan/selalu guna mysql sebab server tu leh run service db ni online. nak guna kat bukan web application pun bleh. sama gak oracle..cuma oracle ni biasa guna utk yang libatkan trasaction yang byk dan tinggi dlm satu-satu masa...

ms-access tu pun db, aku mula belajar dari sini. byk aku belajar.. aku kenal2 apa tu primary key..foreign key..dan relationship..


RE: <ask>keperluan untuk buat database system - pron3t - 26-11-2011

(26-11-2011, 03:07 AM)123 Wrote: Pertama, ko tak perlu hasilkan 1 sistem database. tp ko akan gunapakai sistem database tang sedia ada.
ikot dan bergantung pada pilihan kau. macam aku selalu terlibat dgn aturcara bukan web, mcm vb, .net, c++ aku guna sqlite sebab mudah nak pasang dlm mana2 pc..

bagi webmaster, diorg akan/selalu guna mysql sebab server tu leh run service db ni online. nak guna kat bukan web application pun bleh. sama gak oracle..cuma oracle ni biasa guna utk yang libatkan trasaction yang byk dan tinggi dlm satu-satu masa...

ms-access tu pun db, aku mula belajar dari sini. byk aku belajar.. aku kenal2 apa tu primary key..foreign key..dan relationship..

pada pandangan masta masokis aper yg sesuai untuk ku yg noob ni..apa yg perlu mula2 di buat


RE: <ask>keperluan untuk buat database system - s3m00t - 26-11-2011

cadangan aku agak hardcore sikit. tapi, itu lah aku buat masa mula-mula blaja programming 5 tahun lepas. XD ko fikirkan satu projek yang ko berminat nak buat.. sebagai contoh, another Joomla ke... ko nak buat blog mcm wordpress ke... bergantung lah. Lepas tu, kalau sangkut; rujuk 2 website ni:
  1. http://www.tizag.com/mysqlTutorial
  2. http://www.w3schools.com/php/default.asp

mengenai soalan ko, secara tepat; ko boleh start blaja ngan apa-apa pun. tapi, aku nasihatkan ko blaja MySQL. banyak sebabnya~ just, start with that first. Big Grin

(26-11-2011, 02:43 AM)rozalman Wrote: apa yg perlu aku taw@ ilmu ape perlu ade untuk buat database.....adakah ilmu mysql etc...php?

(26-11-2011, 03:29 AM)rozalman Wrote: pada pandangan masta masokis aper yg sesuai untuk ku yg noob ni..apa yg perlu mula2 di buat




RE: <ask>keperluan untuk buat database system - 127001 - 26-11-2011

Spoiler:
(26-11-2011, 03:29 AM)rozalman Wrote:
(26-11-2011, 03:07 AM)123 Wrote: Pertama, ko tak perlu hasilkan 1 sistem database. tp ko akan gunapakai sistem database tang sedia ada.
ikot dan bergantung pada pilihan kau. macam aku selalu terlibat dgn aturcara bukan web, mcm vb, .net, c++ aku guna sqlite sebab mudah nak pasang dlm mana2 pc..

bagi webmaster, diorg akan/selalu guna mysql sebab server tu leh run service db ni online. nak guna kat bukan web application pun bleh. sama gak oracle..cuma oracle ni biasa guna utk yang libatkan trasaction yang byk dan tinggi dlm satu-satu masa...

ms-access tu pun db, aku mula belajar dari sini. byk aku belajar.. aku kenal2 apa tu primary key..foreign key..dan relationship..

pada pandangan masta masokis aper yg sesuai untuk ku yg noob ni..apa yg perlu mula2 di buat


Aduh... aku bukan masta, monster.. ke hape.. aku pun baru belajar. komuniti ni pun bukan nak tunjuk sape terer tp bg /share ilmu dan pengetahuan... hadesh, seriously.. ko leh search dlm tbd ni. byk mana aku cuba belajar dgn org kat sini. plzz jgn panggil masta ke hape.. x semua org suka.. & aku sendiri xsuka..

menjawab soalan ko. cuba ko belajar PHP tu.. ko terer pentest.. dlu kat tbd ada brader nama hexon, cuba ko build + tambahbaik aturcara program dia.. nama "hexjector"



RE: <ask>keperluan untuk buat database system - pron3t - 26-11-2011

(26-11-2011, 03:37 AM)ph33kr1 Wrote: cadangan aku agak hardcore sikit. tapi, itu lah aku buat masa mula-mula blaja programming 5 tahun lepas. XD ko fikirkan satu projek yang ko berminat nak buat.. sebagai contoh, another Joomla ke... ko nak buat blog mcm wordpress ke... bergantung lah. Lepas tu, kalau sangkut; rujuk 2 website ni:
  1. http://www.tizag.com/mysqlTutorial
  2. http://www.w3schools.com/php/default.asp

mengenai soalan ko, secara tepat; ko boleh start blaja ngan apa-apa pun. tapi, aku nasihatkan ko blaja MySQL. banyak sebabnya~ just, start with that first. Big Grin

(26-11-2011, 02:43 AM)rozalman Wrote: apa yg perlu aku taw@ ilmu ape perlu ade untuk buat database.....adakah ilmu mysql etc...php?

(26-11-2011, 03:29 AM)rozalman Wrote: pada pandangan masta masokis aper yg sesuai untuk ku yg noob ni..apa yg perlu mula2 di buat
kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php



RE: <ask>keperluan untuk buat database system - s3m00t - 26-11-2011

yup! guna XAMPP. kalo ada WAMP, guna WAMP. Smile

x semestinya kena join dengan PHP. cuma kurang menarik lah untuk kau belajar. kalau kau study PHP skali, baru lah best! lagipun, MySQL bukannya lama sangat kau nak belajar. Smile skalikan je lah dengan PHP dah alang-alang kau belajar. Big Grin

(26-11-2011, 03:45 AM)rozalman Wrote: kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php




RE: <ask>keperluan untuk buat database system - pron3t - 26-11-2011

(26-11-2011, 04:00 AM)ph33kr1 Wrote: yup! guna XAMPP. kalo ada WAMP, guna WAMP. Smile

x semestinya kena join dengan PHP. cuma kurang menarik lah untuk kau belajar. kalau kau study PHP skali, baru lah best! lagipun, MySQL bukannya lama sangat kau nak belajar. Smile skalikan je lah dengan PHP dah alang-alang kau belajar. Big Grin

(26-11-2011, 03:45 AM)rozalman Wrote: kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php

okey bro tima kasih....bro ader contoh database....kalaw boleh share la....masalah skrang table ...cth table user,table product.aku nk buat databse pasal stock restock product yg simple..boleh bg tips tak....


RE: <ask>keperluan untuk buat database system - wcypierre - 26-11-2011

(26-11-2011, 04:04 AM)rozalman Wrote:
(26-11-2011, 04:00 AM)ph33kr1 Wrote: yup! guna XAMPP. kalo ada WAMP, guna WAMP. Smile

x semestinya kena join dengan PHP. cuma kurang menarik lah untuk kau belajar. kalau kau study PHP skali, baru lah best! lagipun, MySQL bukannya lama sangat kau nak belajar. Smile skalikan je lah dengan PHP dah alang-alang kau belajar. Big Grin

(26-11-2011, 03:45 AM)rozalman Wrote: kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php

okey bro tima kasih....bro ader contoh database....kalaw boleh share la....masalah skrang table ...cth table user,table product.aku nk buat databse pasal stock restock product yg simple..boleh bg tips tak....
Sila list down apa yang ko nak dalam database ko, lepas tu gi cari "normalization" dan normalize db ko sampai 3NF and above



RE: <ask>keperluan untuk buat database system - s3m00t - 26-11-2011

Contoh database? Request ko general sgt tu. Smile

@wcypierre: database design! Big Grin daripada gaya rozalman tanya, dia rasanya blom blaja psl databse lagi kot. Smile

(26-11-2011, 04:29 AM)wcypierre Wrote:
(26-11-2011, 04:04 AM)rozalman Wrote:
(26-11-2011, 04:00 AM)ph33kr1 Wrote: yup! guna XAMPP. kalo ada WAMP, guna WAMP. Smile

x semestinya kena join dengan PHP. cuma kurang menarik lah untuk kau belajar. kalau kau study PHP skali, baru lah best! lagipun, MySQL bukannya lama sangat kau nak belajar. Smile skalikan je lah dengan PHP dah alang-alang kau belajar. Big Grin

(26-11-2011, 03:45 AM)rozalman Wrote: kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php

okey bro tima kasih....bro ader contoh database....kalaw boleh share la....masalah skrang table ...cth table user,table product.aku nk buat databse pasal stock restock product yg simple..boleh bg tips tak....
Sila list down apa yang ko nak dalam database ko, lepas tu gi cari "normalization" dan normalize db ko sampai 3NF and above




RE: <ask>keperluan untuk buat database system - pron3t - 26-11-2011

(26-11-2011, 04:37 AM)ph33kr1 Wrote: Contoh database? Request ko general sgt tu. Smile

@wcypierre: database design! Big Grin daripada gaya rozalman tanya, dia rasanya blom blaja psl databse lagi kot. Smile

(26-11-2011, 04:29 AM)wcypierre Wrote:
(26-11-2011, 04:04 AM)rozalman Wrote:
(26-11-2011, 04:00 AM)ph33kr1 Wrote: yup! guna XAMPP. kalo ada WAMP, guna WAMP. Smile

x semestinya kena join dengan PHP. cuma kurang menarik lah untuk kau belajar. kalau kau study PHP skali, baru lah best! lagipun, MySQL bukannya lama sangat kau nak belajar. Smile skalikan je lah dengan PHP dah alang-alang kau belajar. Big Grin

(26-11-2011, 03:45 AM)rozalman Wrote: kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php

okey bro tima kasih....bro ader contoh database....kalaw boleh share la....masalah skrang table ...cth table user,table product.aku nk buat databse pasal stock restock product yg simple..boleh bg tips tak....
Sila list down apa yang ko nak dalam database ko, lepas tu gi cari "normalization" dan normalize db ko sampai 3NF and above

br o kenaper unifrom server x boleh nk bukak kat windows 7.normalization database...thank bro.....ilmu baru