Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
<ask>keperluan untuk buat database system
26-11-2011, 02:43 AM,
Post: #1
<ask>keperluan untuk buat database system
apa yg perlu aku taw@ ilmu ape perlu ade untuk buat database.....adakah ilmu mysql etc...php?
Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply
26-11-2011, 03:07 AM,
Post: #2
RE: <ask>keperluan untuk buat database system
Pertama, ko tak perlu hasilkan 1 sistem database. tp ko akan gunapakai sistem database tang sedia ada.
ikot dan bergantung pada pilihan kau. macam aku selalu terlibat dgn aturcara bukan web, mcm vb, .net, c++ aku guna sqlite sebab mudah nak pasang dlm mana2 pc..

bagi webmaster, diorg akan/selalu guna mysql sebab server tu leh run service db ni online. nak guna kat bukan web application pun bleh. sama gak oracle..cuma oracle ni biasa guna utk yang libatkan trasaction yang byk dan tinggi dlm satu-satu masa...

ms-access tu pun db, aku mula belajar dari sini. byk aku belajar.. aku kenal2 apa tu primary key..foreign key..dan relationship..
We live among its people now, hiding in plain sight... but watching over them in secret... waiting... protecting. I have witnessed their capacity for courage, and though we are worlds apart, like us, there's more to them than meets the eye..
Reply
26-11-2011, 03:29 AM,
Post: #3
RE: <ask>keperluan untuk buat database system
(26-11-2011, 03:07 AM)123 Wrote: Pertama, ko tak perlu hasilkan 1 sistem database. tp ko akan gunapakai sistem database tang sedia ada.
ikot dan bergantung pada pilihan kau. macam aku selalu terlibat dgn aturcara bukan web, mcm vb, .net, c++ aku guna sqlite sebab mudah nak pasang dlm mana2 pc..

bagi webmaster, diorg akan/selalu guna mysql sebab server tu leh run service db ni online. nak guna kat bukan web application pun bleh. sama gak oracle..cuma oracle ni biasa guna utk yang libatkan trasaction yang byk dan tinggi dlm satu-satu masa...

ms-access tu pun db, aku mula belajar dari sini. byk aku belajar.. aku kenal2 apa tu primary key..foreign key..dan relationship..

pada pandangan masta masokis aper yg sesuai untuk ku yg noob ni..apa yg perlu mula2 di buat
Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply
26-11-2011, 03:37 AM,
Post: #4
RE: <ask>keperluan untuk buat database system
cadangan aku agak hardcore sikit. tapi, itu lah aku buat masa mula-mula blaja programming 5 tahun lepas. XD ko fikirkan satu projek yang ko berminat nak buat.. sebagai contoh, another Joomla ke... ko nak buat blog mcm wordpress ke... bergantung lah. Lepas tu, kalau sangkut; rujuk 2 website ni:
  1. http://www.tizag.com/mysqlTutorial
  2. http://www.w3schools.com/php/default.asp

mengenai soalan ko, secara tepat; ko boleh start blaja ngan apa-apa pun. tapi, aku nasihatkan ko blaja MySQL. banyak sebabnya~ just, start with that first. Big Grin

(26-11-2011, 02:43 AM)rozalman Wrote: apa yg perlu aku taw@ ilmu ape perlu ade untuk buat database.....adakah ilmu mysql etc...php?

(26-11-2011, 03:29 AM)rozalman Wrote: pada pandangan masta masokis aper yg sesuai untuk ku yg noob ni..apa yg perlu mula2 di buat

Reply
26-11-2011, 03:44 AM,
Post: #5
RE: <ask>keperluan untuk buat database system
Spoiler:
(26-11-2011, 03:29 AM)rozalman Wrote:
(26-11-2011, 03:07 AM)123 Wrote: Pertama, ko tak perlu hasilkan 1 sistem database. tp ko akan gunapakai sistem database tang sedia ada.
ikot dan bergantung pada pilihan kau. macam aku selalu terlibat dgn aturcara bukan web, mcm vb, .net, c++ aku guna sqlite sebab mudah nak pasang dlm mana2 pc..

bagi webmaster, diorg akan/selalu guna mysql sebab server tu leh run service db ni online. nak guna kat bukan web application pun bleh. sama gak oracle..cuma oracle ni biasa guna utk yang libatkan trasaction yang byk dan tinggi dlm satu-satu masa...

ms-access tu pun db, aku mula belajar dari sini. byk aku belajar.. aku kenal2 apa tu primary key..foreign key..dan relationship..

pada pandangan masta masokis aper yg sesuai untuk ku yg noob ni..apa yg perlu mula2 di buat


Aduh... aku bukan masta, monster.. ke hape.. aku pun baru belajar. komuniti ni pun bukan nak tunjuk sape terer tp bg /share ilmu dan pengetahuan... hadesh, seriously.. ko leh search dlm tbd ni. byk mana aku cuba belajar dgn org kat sini. plzz jgn panggil masta ke hape.. x semua org suka.. & aku sendiri xsuka..

menjawab soalan ko. cuba ko belajar PHP tu.. ko terer pentest.. dlu kat tbd ada brader nama hexon, cuba ko build + tambahbaik aturcara program dia.. nama "hexjector"
We live among its people now, hiding in plain sight... but watching over them in secret... waiting... protecting. I have witnessed their capacity for courage, and though we are worlds apart, like us, there's more to them than meets the eye..
Reply
26-11-2011, 03:45 AM,
Post: #6
RE: <ask>keperluan untuk buat database system
(26-11-2011, 03:37 AM)ph33kr1 Wrote: cadangan aku agak hardcore sikit. tapi, itu lah aku buat masa mula-mula blaja programming 5 tahun lepas. XD ko fikirkan satu projek yang ko berminat nak buat.. sebagai contoh, another Joomla ke... ko nak buat blog mcm wordpress ke... bergantung lah. Lepas tu, kalau sangkut; rujuk 2 website ni:
  1. http://www.tizag.com/mysqlTutorial
  2. http://www.w3schools.com/php/default.asp

mengenai soalan ko, secara tepat; ko boleh start blaja ngan apa-apa pun. tapi, aku nasihatkan ko blaja MySQL. banyak sebabnya~ just, start with that first. Big Grin

(26-11-2011, 02:43 AM)rozalman Wrote: apa yg perlu aku taw@ ilmu ape perlu ade untuk buat database.....adakah ilmu mysql etc...php?

(26-11-2011, 03:29 AM)rozalman Wrote: pada pandangan masta masokis aper yg sesuai untuk ku yg noob ni..apa yg perlu mula2 di buat
kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php
Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply
26-11-2011, 04:00 AM,
Post: #7
RE: <ask>keperluan untuk buat database system
yup! guna XAMPP. kalo ada WAMP, guna WAMP. Smile

x semestinya kena join dengan PHP. cuma kurang menarik lah untuk kau belajar. kalau kau study PHP skali, baru lah best! lagipun, MySQL bukannya lama sangat kau nak belajar. Smile skalikan je lah dengan PHP dah alang-alang kau belajar. Big Grin

(26-11-2011, 03:45 AM)rozalman Wrote: kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php

Reply
26-11-2011, 04:04 AM,
Post: #8
RE: <ask>keperluan untuk buat database system
(26-11-2011, 04:00 AM)ph33kr1 Wrote: yup! guna XAMPP. kalo ada WAMP, guna WAMP. Smile

x semestinya kena join dengan PHP. cuma kurang menarik lah untuk kau belajar. kalau kau study PHP skali, baru lah best! lagipun, MySQL bukannya lama sangat kau nak belajar. Smile skalikan je lah dengan PHP dah alang-alang kau belajar. Big Grin

(26-11-2011, 03:45 AM)rozalman Wrote: kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php

okey bro tima kasih....bro ader contoh database....kalaw boleh share la....masalah skrang table ...cth table user,table product.aku nk buat databse pasal stock restock product yg simple..boleh bg tips tak....
Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply
26-11-2011, 04:29 AM,
Post: #9
RE: <ask>keperluan untuk buat database system
(26-11-2011, 04:04 AM)rozalman Wrote:
(26-11-2011, 04:00 AM)ph33kr1 Wrote: yup! guna XAMPP. kalo ada WAMP, guna WAMP. Smile

x semestinya kena join dengan PHP. cuma kurang menarik lah untuk kau belajar. kalau kau study PHP skali, baru lah best! lagipun, MySQL bukannya lama sangat kau nak belajar. Smile skalikan je lah dengan PHP dah alang-alang kau belajar. Big Grin

(26-11-2011, 03:45 AM)rozalman Wrote: kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php

okey bro tima kasih....bro ader contoh database....kalaw boleh share la....masalah skrang table ...cth table user,table product.aku nk buat databse pasal stock restock product yg simple..boleh bg tips tak....
Sila list down apa yang ko nak dalam database ko, lepas tu gi cari "normalization" dan normalize db ko sampai 3NF and above
Reply
26-11-2011, 04:37 AM, (This post was last modified: 26-11-2011, 04:41 AM by s3m00t.)
Post: #10
RE: <ask>keperluan untuk buat database system
Contoh database? Request ko general sgt tu. Smile

@wcypierre: database design! Big Grin daripada gaya rozalman tanya, dia rasanya blom blaja psl databse lagi kot. Smile

(26-11-2011, 04:29 AM)wcypierre Wrote:
(26-11-2011, 04:04 AM)rozalman Wrote:
(26-11-2011, 04:00 AM)ph33kr1 Wrote: yup! guna XAMPP. kalo ada WAMP, guna WAMP. Smile

x semestinya kena join dengan PHP. cuma kurang menarik lah untuk kau belajar. kalau kau study PHP skali, baru lah best! lagipun, MySQL bukannya lama sangat kau nak belajar. Smile skalikan je lah dengan PHP dah alang-alang kau belajar. Big Grin

(26-11-2011, 03:45 AM)rozalman Wrote: kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php

okey bro tima kasih....bro ader contoh database....kalaw boleh share la....masalah skrang table ...cth table user,table product.aku nk buat databse pasal stock restock product yg simple..boleh bg tips tak....
Sila list down apa yang ko nak dalam database ko, lepas tu gi cari "normalization" dan normalize db ko sampai 3NF and above

Reply
26-11-2011, 04:42 AM, (This post was last modified: 26-11-2011, 04:53 AM by pron3t.)
Post: #11
RE: <ask>keperluan untuk buat database system
(26-11-2011, 04:37 AM)ph33kr1 Wrote: Contoh database? Request ko general sgt tu. Smile

@wcypierre: database design! Big Grin daripada gaya rozalman tanya, dia rasanya blom blaja psl databse lagi kot. Smile

(26-11-2011, 04:29 AM)wcypierre Wrote:
(26-11-2011, 04:04 AM)rozalman Wrote:
(26-11-2011, 04:00 AM)ph33kr1 Wrote: yup! guna XAMPP. kalo ada WAMP, guna WAMP. Smile

x semestinya kena join dengan PHP. cuma kurang menarik lah untuk kau belajar. kalau kau study PHP skali, baru lah best! lagipun, MySQL bukannya lama sangat kau nak belajar. Smile skalikan je lah dengan PHP dah alang-alang kau belajar. Big Grin

(26-11-2011, 03:45 AM)rozalman Wrote: kalaw dalam xamp kan ade mysql php etc...boleh x guna xamp....kalaw guna mysql saja adakah kita kena join php

okey bro tima kasih....bro ader contoh database....kalaw boleh share la....masalah skrang table ...cth table user,table product.aku nk buat databse pasal stock restock product yg simple..boleh bg tips tak....
Sila list down apa yang ko nak dalam database ko, lepas tu gi cari "normalization" dan normalize db ko sampai 3NF and above

br o kenaper unifrom server x boleh nk bukak kat windows 7.normalization database...thank bro.....ilmu baru

Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  buat program soalan macam JPJ MadT0yz 13 2,143 01-07-2013, 01:38 AM
Last Post: D3vil
  <ask>ttlong bantu saya buat database noob pron3t 5 877 26-11-2011, 11:46 PM
Last Post: pron3t
  [Request]bill of materials system [BoM] SoLarIZe 1 631 26-05-2011, 07:26 PM
Last Post: SoLarIZe
Big Grin sape blh tlg ajr sy buat server eudomon online daus94 2 616 25-11-2010, 09:37 AM
Last Post: thedanielaaa95
  Camner nk buat eh? Stynx 2 569 23-11-2010, 01:03 PM
Last Post: Stynx

Forum Jump: