TBD.my

Full Version: Anda Golongan Hacker Mana?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5

++W!NdoWs[+]CrAcK3R++

Hacker dibahagikan kepada berbagai kumpulan mengikut kemampuan masing-masing. Tidak semestinya hacker tergolong sebagai defacer sahaja. Kita haruslah mengenali golongan hacker yang lain.

1. Cyber Criminal

Mereka terdiri daripada golongan yang jahat ++ BLACK HAT ++ dan menggunakan virus / program malware untuk mendapatkan keuntungan. Golongan ini lebih kepada mereka yang menggunakan kemahiran untuk memanipulasi akaun bank, mencuri nombor kad kredit, memalsukan program dan memasang virus ke dalam software serta mencuri maklumat mangsa seperti password.

2. Spammer

Mereka adalah golongan yang menggunakan SPAM untuk menjual produk mereka untuk mendapatkan duit. Mereka mungkin terdiri daripada golongan yang dibayar oleh syarikat tertentu atau bergerak sendiri. COntoh : penjualan viagra, webcam sex dan lain-lain.

3. APT - Advanced Persistent Threat Agent

Mereka tidak seperti CYBER CRIMINAL, mereka terdiri daripada organisasi tertentu dan memiliki tujuan dalam jangka masa panjang. Tujuan utama mereka adalah mencuri ciptaan orang lain dan menciplak ciptaan tersebut untuk kegunaan mereka bagi mendapatkan wang. Seperti agen menjual nombor siri antivirus dan windows dalam harga yang paling murah.

4. Hacktivist

Mereka biasanya melancarkan serangan atas dasar politik, agama dan kebudayaan. Mereka biasanya memalukan mangsa dan merosakkan laman sesawang.

5. Cyber Warriors

Mereka adalah golongan yang terlibat di dalam perang cyber di sesuatu wilayah / negara. Tujuan mereka adalah untuk mempertahankan wilayah / negara mereka serta melumpuhkan sistem kekenteraan pihak lawan.

6. Rogue Hackers

Mereka adalah golongan yang melakukan aksi hacking dan defacement tanpa tujuan. Mereka hanya ingin menunjuk dan membuktikan skill mereka dan menyombongkan diri kepada kawan-kawan atau kerana dicabar untuk melakukannya. Perbuatan mereka memang menyusahkan kerana mereka merosakkan laman web mangsa dan mengucar-kacirkan bisnes mangsa.



Mana satukah anda?
satu pun tiada kat dlm list ats Smile
mana keyboard warrior
* suhz pengguna komputer & internet je
mana Go0gl3 W4rr1or
(01-10-2011, 11:33 AM)Ahlspiess Wrote: [ -> ]mana keyboard warrior

Penggemar IT
(01-10-2011, 11:37 AM)suhz Wrote: [ -> ]* suhz pengguna komputer & internet je

anthrax like and anthrax same like suhz Love
tiada satu pn diatas..
ohh, tu maksud hacker yek, ingt kn makanan Itali..
pemaju IT tiada GayFace
Uh Oh !! aku jenis Gula - gula Hacks !

[Image: hacks.jpg]

GayFace
ada jgk mcm tu ek...ooo baru tau...me?kompius...me just tau bkk pesbuk je...mana satu ek? :3
geek on laptop xde dlm list ponn
mana "Fesbok like rogue"?

kaki likex999~
rasanya TBD ni ramai golongan yg interest in internet security je... Big Grin

kalo hacker,
nk bukak forum blum tentu ada masa. GayFace
GayFace
(01-10-2011, 04:00 PM)matz Wrote: [ -> ]rasanya TBD ni ramai golongan yg interest in internet security je... Big Grin

kalo hacker,
nk bukak forum blum tentu ada masa. GayFace
benda2 itrnet nie smua hobi ak mase lapang jew,xdenye serius sampai nk hack2 org...GayFace

^
setakat ni x prnah deface/hack mne2 lagi site.. prnah msuk skali je sbgai admin..
Pages: 1 2 3 4 5