TBD.my

Full Version: JAVA Layout... mana 1 feveret :P
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Assalamualaikum & salam kenal..
Hi saya baru join TBD. nak tanya bleh XD

masokis, bukak2 soskod java yang masokis belajar buat dlu.. pastu baru teringat sesuatu... ttg layout manager.

mana 1 paling korang suka dan kenapa ?
- flow layout
- grid layout
- border layout
- grid bag layout
- card layout

ni untuk awt.... ada lagi rasanya, table.. intelli J, group.. (ingat ni je setakat ni). mana 1 biasa kamu guna...

* 127001 saja bukak topik ni, ilmiah skit.. lagipun lama org x bincang ttg java kat tbd ni Smile
aku prefer grid layout. Tapi masa aku baru2 belajar java dulu. Tak pakai pun layout. Susun manual ;d . Atau kalau malas nak fikir bab layout ni, guna je Netbeans punya drag and drop GayFace
(07-02-2011, 02:57 PM)ak47suk1 Wrote: [ -> ]aku prefer grid layout. Tapi masa aku baru2 belajar java dulu. Tak pakai pun layout. Susun manual ;d . Atau kalau malas nak fikir bab layout ni, guna je Netbeans punya drag and drop GayFace

untung nyer.. masokis kena buat manual... hari2 bawak kertas grid. nak susun component kat kordinat x,y.. ROFL
guna creator.. kod tulis satu per satu.. ada sampai 100 lines. tapi output ciput je GayFace

Dulu aku buat manual gak la. Tapi buang masa la kalo nak develop real world application. ;d
aku pakai combination major 4 layout tu biasenye.. takde yg feveret lagi.. GayFace
(20-02-2011, 08:38 PM)slash`s Wrote: [ -> ]aku pakai combination major 4 layout tu biasenye.. takde yg feveret lagi.. GayFace

Aci la da terer -_-
(01-09-2012, 03:21 AM)127001 Wrote: [ -> ]
(20-02-2011, 08:38 PM)slash`s Wrote: [ -> ]aku pakai combination major 4 layout tu biasenye.. takde yg feveret lagi.. GayFace

Aci la da terer -_-

aku rasa bagi beginner macam aku patu tahu guna layout secara manual dahulu......bagi yang pro guna drag and drog jer kat netbeans.....belaja dari susah dahulu......
Klo tujuan utk blajo. Bleh je guna grid. Tp klo tujuan utk dev actual application, aku cdgkan buat gune netbean je sbb precision layout x penting.