TBD.my

Full Version: [ask] wordpress, google apps, co.cc, hosting
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
ok, mcm ney cite nyer..

sebelum ni akuh blogging di blogspot..
then skrg ney akuh da 'ter'minat ngan wp ney...
the problem is...

masa di blogspot, akuh pakai free co.cc domain...
and setup email,docs di google apps..

boleh tak akuh nak pakai url yg sama di blogspot di wp ? (blogsaya.co.cc)
and bila akuh pakai domain yg sama di wp tu.. email akuh di google apps still boleh pakai lagi tak ??
coz masa di blogspot kan setup co.cc pakai time zone...
dan di wp kene pakai name server...
coz akuh pakai free hosting di wp...

akuh syg dgn email akuh di google apps...
so mcm mner nak atasi masalah di atas ek ??

(paham kan soklan akuh ney ??)
Big Grin
tuka A record dalam DNS point ke wp ko.. tu je..
Quote:boleh tak akuh nak pakai url yg sama di blogspot di wp ? (blogsaya.co.cc)
and bila akuh pakai domain yg sama di wp tu.. email akuh di google apps still boleh pakai lagi tak ??
coz masa di blogspot kan setup co.cc pakai time zone...
dan di wp kene pakai name server...
coz akuh pakai free hosting di wp...

Tak faham lah email apa ini?
admin@site.co.cc <-? atau email masa kau register di blogspot.com. ?
Kalau co.cc sudah di remove di blogspot. ( A record tukar ke DNS)
url akan jadi site.blogspot.com semula.
Kenapa tak boleh pakai pula?

P/S Sorry lah kalau salah aku pun pening. -.-
(31-08-2010, 03:32 PM)Shinn Asuka Wrote: [ -> ]
Quote:boleh tak akuh nak pakai url yg sama di blogspot di wp ? (blogsaya.co.cc)
and bila akuh pakai domain yg sama di wp tu.. email akuh di google apps still boleh pakai lagi tak ??
coz masa di blogspot kan setup co.cc pakai time zone...
dan di wp kene pakai name server...
coz akuh pakai free hosting di wp...

Tak faham lah email apa ini?
admin@site.co.cc <-? atau email masa kau register di blogspot.com. ?
Kalau co.cc sudah di remove di blogspot. ( A zone tukar ke DNS)
url akan jadi site.blogspot.com semula.
Kenapa tak boleh pakai pula?

P/S Sorry lah kalau salah aku pun pening. -.-

dia pakai google apps kat domain dia (http://www.google.com/apps/)
domain tu point ke blogspot..

skarang dia nak guna wordpress plak, tapi nak kekalkan google apps tu..

so solution dia.. tuka je A record dalm DNS.. daripada IP blogspot kepada IP hosting wordpress ko..
eh..apa kata export blogspot tu..pastu msk ke wp..
(31-08-2010, 05:11 PM)samy vellu Wrote: [ -> ]eh..apa kata export blogspot tu..pastu msk ke wp..

dalam wordpress ade function import dari blogspot.. Smile
(31-08-2010, 03:35 PM)suhz Wrote: [ -> ]so solution dia.. tuka je A record dalm DNS.. daripada IP blogspot kepada IP hosting wordpress ko..

ouh..
just tuko A record tu je ea??
tp kan..
A record tu nak tuka di mana ??
di bhgn hosting account ke di domain acc ??