TBD.my

Full Version: Panduan Undang-Undang Siber
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4
Jenayah Siber Terhadap Harta Benda
Terhadap Manusia
CURI;

1) Maklumat
Senarai, rekod, email peribadi

2) Harta
Memindahkan wang dari satu akaun ke akaun yang lain

3) Perkhidmatan
Capaian tanpa kuasa di laman web berbayar

PENIPUAN
Multilevel marketing/sistem piramid, peluang perniagaan, lelongan, jualan barangan, tawaran kad kredit, pinjaman pendahuluan, tawaran pekerjaan

PEMALSUAN
Meminda dokumen bagi memperdaya orang lain melalui laman web

KHIANAT
-Vandalisma siber: meminda laman web umum

-Pencerobohan siber : ceroboh laman web persendirian yang perlu guna kata laluan.

-Menyebarkan virus
-Pornografi dan pengedaran bahan-bahan lucah
-Gangguan Siber (cyber-harrasment)
-Pencerobohan Siber
- Memecah masuk ke laman web
- Memecah masuk ke komputer persendirian

Keganasan siber
Serangan terancang terhadap maklumat yang terkandung di dalam komputer, program komputer dan data yang menyebabkan keganasan berlaku terhadap rakyat yang tidak berdaya oleh sekumpulan orang atau agen tertentu.

Diluluskan di Parlimen pada Mac 1997
Dikuatkuasa pada 1 Jun 2000

Tujuan:
- Bagi mengawal perlakuan jenayah yang dilakukan menggunakan komputer secara terus atau melalui talian.

Membuat capaian mana-mana komputer tanpa diberi kuasa.
Denda
Tidak melebihi RM 50,000.00 atau
penjara 5 tahun atau
kedua-duanya sekali

Melibatkan fraud atau kecurangan atau yang
menyebabkan kecederaan

Denda
Tidak melebihi RM 150,000.00 atau
penjara 10 tahun atau
kedua-duanya sekali

Pengubahsuaian tanpa kuas kandungan mana-mana komputer.
Denda
Tidak melebihi RM 100,000.00 atau
penjara 7 tahun atau
kedua-duanya sekali

Menyimpan maklumat tanpa kuasa dalam
komputer di bawah kawalan disifatkan telah
memperolehi capaian tanpa kuasa

Denda
(sama seperti denda memperolehi capaian komputer tanpa kuasa)

Akta ini digunakan terhadap sesiapa tanpa mengira kewargenaraan seseorang. Kesalahan di bawah akta ini boleh berlaku di mana-mana sahaja tidak kira samaada di dalam atau di luar Malaysia asalkan ia melibatkan komputer yang berada di Malaysia.

sumber:
Quote:http://www.msc.com.my/cyberlaws
via wangcyber
Sad
aku dah wanted ngan polis..
wa.. sebab hack laman web a..
huhhu..
sebab rahsia
aku bse hack jgak.. Big Grin
amerwafiy Wrote:Sad
aku dah wanted ngan polis..
wa.. sebab hack laman web a..
huhhu..
sebab rahsia

show off
kat malaysia ni dah ada org kene tangkp
sbb deface ke?
kalo deface laman web luar malaysia..camne lak? :emy_08:
LuqMaN Wrote:kat malaysia ni dah ada org kene tangkp
sbb deface ke?
kalo deface laman web luar malaysia..camne lak? :emy_08:
undang-undang ini tertakluk kepada komputer yang berada di dalam Malaysia sahaja.. maknanya.. kalau sape2 buat hal dengan laman web TBD, aku bleh buat laporan, tak kira orang tu dari mana pun, Indonesia ke, Singapore ke, US ke.. sebab server tbd berada di Malaysia Big Grin
suhz Wrote:
LuqMaN Wrote:kat malaysia ni dah ada org kene tangkp
sbb deface ke?
kalo deface laman web luar malaysia..camne lak? :emy_08:
undang-undang ini tertakluk kepada komputer yang berada di dalam Malaysia sahaja.. maknanya.. kalau sape2 buat hal dengan laman web TBD, aku bleh buat laporan, tak kira orang tu dari mana pun, Indonesia ke, Singapore ke, US ke.. sebab server tbd berada di Malaysia Big Grin

lol..cam kes joomla.my 2 ke?
kalo kita deface website luar..
pe criter? :P
LuqMaN Wrote:
suhz Wrote:
LuqMaN Wrote:kat malaysia ni dah ada org kene tangkp
sbb deface ke?
kalo deface laman web luar malaysia..camne lak? :emy_08:
undang-undang ini tertakluk kepada komputer yang berada di dalam Malaysia sahaja.. maknanya.. kalau sape2 buat hal dengan laman web TBD, aku bleh buat laporan, tak kira orang tu dari mana pun, Indonesia ke, Singapore ke, US ke.. sebab server tbd berada di Malaysia Big Grin

lol..cam kes joomla.my 2 ke?
kalo kita deface website luar..
pe criter? :P
taktau, FBI kot? :emy_30:
FBI sekarang leh access to private email tahu....
ufo_001 Wrote:FBI sekarang leh access to private email tahu....

kerjasama ngan mail provider a..
yahoo..gmail.. hotmail... :emy_09:
lol FBI :emy_53:
h3lLx0x Wrote:lol FBI :emy_53:

senang cite INTERPOL
email.com,tak kan?
:emy_37: :emy_37: :emy_37: :emy_37:
aku rasa la kan bukan interpol tpi NSA
pasni aku kna pikir dua tiga kali kot sbelum hackBig Grin
Pages: 1 2 3 4