TBD.my

Full Version: budget studio
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
berapa budget untuk buat home studio ?.
aksesori penting yang perlu ada ?
budget xtau la berapa,
tapi kalau aksesori, kena ada pc untuk editing/software/etc,
mic(+pop filter), audio interface(xsilap kena ada utk recording instrument).
aku tau tip of the iceberg je ;d

tapi ko bole pergi ke : https://forum.lowyat.net/MusicalInstruments
utk survey harga2

peace.
slalu aku tgok kalo bajet 12k tu dah dpt yg cantek lahh..
kalo 2nd hand tuu murah lagii ..

nie nk studio cm ner ? sendiri ke or bisness ?
kalo bajet ade lebih 20k untuk 1 room tuu dapt yg superb laa..
home studio je.. sekarang just guna flstudio with audacity software.
pastu condencer mic simple... thats all. nak biz tu memang ada tapi more to underground nye
apa tujuan home studio? ~Hmm

nak cari artis mcm najwa latif ke? ~Hmm
(14-01-2014, 06:21 PM)matz Wrote: [ -> ]apa tujuan home studio? ~Hmm

nak cari artis mcm najwa latif ke? ~Hmm

pulak dah nak jadi artis.
having fun untuk recording di rumah.
ohhhhKih3

bila bosan..aku record guna mic biasa ni je..~Kih3
mana nak cari karaoke?

dulu tgk member donload kat utube..versi karaoke..bole je play guna vlc..keluar lagu je..tak keluar suara..~Hmm

share sikit karaoke..bosan k kadang2.. GayFace
(15-01-2014, 06:59 AM)MadT0yz Wrote: [ -> ]
(14-01-2014, 06:21 PM)matz Wrote: [ -> ]apa tujuan home studio? ~Hmm

nak cari artis mcm najwa latif ke? ~Hmm

pulak dah nak jadi artis.
having fun untuk recording di rumah.

based on my pengalaman sikit2 ni, kena define studio yg cemana.. kat rumah pun boleh wat proper recording, kalau nak..

yg dulu pernah la tersetup sikit2, boleh beli ALESIS MULTIMIX 16/24 channel tu ada 8 input microphone, software recording original yg dibundlekan skali CUBASE LE4.. boleh je kalau nak pakai SONAR atau jenis2 lain..



output dia guna USB sambung ke PC dan sound card yg compatible ngan ASIO..

so boleh record track by track as professional studio gakla.. my frens record depa self-produce album pakai mende ni je..


nak senang drum track record tpt lain.. so lepas tu bawak balik track drum tu dan mula record layer2 lain mcm guitar guide, bass, vocals keyboard dan lain2.. input dia sukati la klu nak pakai amps+miking atau direct output dr DI BOX ke.. atau pakai simulator mcm Line 6 POD "kacang merah" tu ke..

boleh survey mende ni.. kat mudah pun ada jual.. around rm2.5k.. dulu2 kami beli 1.7-1.8k je

http://www.alesis.com/multimix16usb20

[Image: multimix16usb2_0_angle_med.jpg]
(15-01-2014, 09:17 AM)TRUNASUCI Wrote: [ -> ]
(15-01-2014, 06:59 AM)MadT0yz Wrote: [ -> ]
(14-01-2014, 06:21 PM)matz Wrote: [ -> ]apa tujuan home studio? ~Hmm

nak cari artis mcm najwa latif ke? ~Hmm

pulak dah nak jadi artis.
having fun untuk recording di rumah.

based on my pengalaman sikit2 ni, kena define studio yg cemana.. kat rumah pun boleh wat proper recording, kalau nak..

yg dulu pernah la tersetup sikit2, boleh beli ALESIS MULTIMIX 16/24 channel tu ada 8 input microphone, software recording original yg dibundlekan skali CUBASE LE4.. boleh je kalau nak pakai SONAR atau jenis2 lain..



output dia guna USB sambung ke PC dan sound card yg compatible ngan ASIO..

so boleh record track by track as professional studio gakla.. my frens record depa self-produce album pakai mende ni je..


nak senang drum track record tpt lain.. so lepas tu bawak balik track drum tu dan mula record layer2 lain mcm guitar guide, bass, vocals keyboard dan lain2.. input dia sukati la klu nak pakai amps+miking atau direct output dr DI BOX ke.. atau pakai simulator mcm Line 6 POD "kacang merah" tu ke..

boleh survey mende ni.. kat mudah pun ada jual.. around rm2.5k.. dulu2 kami beli 1.7-1.8k je

http://www.alesis.com/multimix16usb20

[Image: multimix16usb2_0_angle_med.jpg]

sangat membantu... Smile

camne lak dengan sound proof ?
Kalau sound proof pakai je kotak telur tu, kalau advance pakai lapisan fiber pls ..
(15-01-2014, 01:01 PM)SoLarIZe Wrote: [ -> ]Kalau sound proof pakai je kotak telur tu, kalau advance pakai lapisan fiber pls ..

aku ada banyak kotak telur, then just lekatkan dekat permukaan dinding and lubang ?.
camtu je ? sebab time hari hujan pun comfirm bunyi masuk terus dalam condenser mic
(15-01-2014, 02:15 PM)MadT0yz Wrote: [ -> ]
(15-01-2014, 01:01 PM)SoLarIZe Wrote: [ -> ]Kalau sound proof pakai je kotak telur tu, kalau advance pakai lapisan fiber pls ..

aku ada banyak kotak telur, then just lekatkan dekat permukaan dinding and lubang ?.
camtu je ? sebab time hari hujan pun comfirm bunyi masuk terus dalam condenser mic

aku penah pegi recording studio mmber aku. abg dia (lan kristal) yg setup. Klau x silap lah, seingat aku mmg pkai kotak telur je untuk buat sound proof, lubang2 kecik sumbat foam.

But maybe aku rasa better, flat foam (first layer) + kotak telur (2nd layer) + another flat foam (3rd layer). Bru cantik kot soundproof. Ntah. Aaku x gheti bab studio2 ni.. Yg aku tau cuma condenser mic.. Hahaha
flat foam (first layer) ?.. tak paham