TBD.my

Full Version: Di mana Tersimpannya tenaga?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Ok macam ni ceritanya. hari tu aku main game Fifa 13 =Z
then aku tgk player aku penat.. tetiba aku terfikir tentang kenapa dia boleh penat, sebabnya dia tak de tenaga, jadi aku terfikir kat mana tersimpanya tenaga kita ni? kat otak ke? kat sendi ke? kat mana2 ke? boleh di manipulasi tak?

*maaf le aku ni masih belum cukup ilmu OK... Aku nak tanya lama da tapi segan pulak gan korang tapi aku nekad juga nak bukak topik pasal benda ni.. kot2 korang ada ilmu bab ni share2 la =)
tenaga? Hmm

tenaga tu mcm mne? invisible kot ~Ok

dia sejenis tenaga batin... GayFace


----
tenaga = stamina.
stamina, dipengaruhi oleh....glukos dalam darah, dan perkara yg sewaktu dengannya...ok,korang sambung. aku bukan study medic ~Ok
benda hidup ada sejenis struktur dalam cell yang dipanggil Mitochondria.. Mitochondria ni la yang menjana tenaga dengan wujudnya glukos dan oxygen..
(02-04-2013, 12:58 PM)sabri94 Wrote: [ -> ]Ok macam ni ceritanya. hari tu aku main game Fifa 13 =Z
then aku tgk player aku penat.. tetiba aku terfikir tentang kenapa dia boleh penat, sebabnya dia tak de tenaga, jadi aku terfikir kat mana tersimpanya tenaga kita ni? kat otak ke? kat sendi ke? kat mana2 ke? boleh di manipulasi tak?

*maaf le aku ni masih belum cukup ilmu OK... Aku nak tanya lama da tapi segan pulak gan korang tapi aku nekad juga nak bukak topik pasal benda ni.. kot2 korang ada ilmu bab ni share2 la =)


stor tenaga kat dalam tisu-tisu otot. tisu adepos. tenaga dibawa dalam bentuk glukosa.. dan ditukar kan kepada glukogen di dalam stor tenaga. boss
(02-04-2013, 01:20 PM)matz Wrote: [ -> ]tenaga? Hmm

tenaga tu mcm mne? invisible kot ~Ok

dia sejenis tenaga batin... GayFace


----
tenaga = stamina.
stamina, dipengaruhi oleh....glukos dalam darah, dan perkara yg sewaktu dengannya...ok,korang sambung. aku bukan study medic ~Ok

"aku bukan study medic" <-- sama la ;d



(02-04-2013, 01:56 PM)servant_fox Wrote: [ -> ]benda hidup ada sejenis struktur dalam cell yang dipanggil Mitochondria.. Mitochondria ni la yang menjana tenaga dengan wujudnya glukos dan oxygen..

oo.. jadi benda ni menjana tenaga bgi kita la? agak2 kalau kita manipulasi kadar penjanaan tenaga mitochondra OK apa akan blaku cnth, kuat dan power bab kederat?


(02-04-2013, 02:03 PM)XdeathX Wrote: [ -> ]
(02-04-2013, 12:58 PM)sabri94 Wrote: [ -> ]Ok macam ni ceritanya. hari tu aku main game Fifa 13 =Z
then aku tgk player aku penat.. tetiba aku terfikir tentang kenapa dia boleh penat, sebabnya dia tak de tenaga, jadi aku terfikir kat mana tersimpanya tenaga kita ni? kat otak ke? kat sendi ke? kat mana2 ke? boleh di manipulasi tak?

*maaf le aku ni masih belum cukup ilmu OK... Aku nak tanya lama da tapi segan pulak gan korang tapi aku nekad juga nak bukak topik pasal benda ni.. kot2 korang ada ilmu bab ni share2 la =)


stor tenaga kat dalam tisu-tisu otot. tisu adepos. tenaga dibawa dalam bentuk glukosa.. dan ditukar kan kepada glukogen di dalam stor tenaga. boss

jadi tenaga kita terletak d tisu2 otot la gitu? OK
(02-04-2013, 12:58 PM)sabri94 Wrote: [ -> ]Ok macam ni ceritanya. hari tu aku main game Fifa 13 =Z
then aku tgk player aku penat.. tetiba aku terfikir tentang kenapa dia boleh penat, sebabnya dia tak de tenaga, jadi aku terfikir kat mana tersimpanya tenaga kita ni? kat otak ke? kat sendi ke? kat mana2 ke? boleh di manipulasi tak?

*maaf le aku ni masih belum cukup ilmu OK... Aku nak tanya lama da tapi segan pulak gan korang tapi aku nekad juga nak bukak topik pasal benda ni.. kot2 korang ada ilmu bab ni share2 la =)

player penat ~Hmm maybe die dah programkan untuk berapa tapak die lari ;d

dalam dunia realiti kalori merupakan punca tenaga dalam tubuh kite KOT Hmm kalau lari2 mcm orang tak ingat dunia ;d tenaga kurang,mcm kereta jalan2 minyak sikit ;d kereta tu takleh gerak dah Challenge Accepted
(02-04-2013, 02:57 PM)MrALVIN Wrote: [ -> ]
(02-04-2013, 12:58 PM)sabri94 Wrote: [ -> ]Ok macam ni ceritanya. hari tu aku main game Fifa 13 =Z
then aku tgk player aku penat.. tetiba aku terfikir tentang kenapa dia boleh penat, sebabnya dia tak de tenaga, jadi aku terfikir kat mana tersimpanya tenaga kita ni? kat otak ke? kat sendi ke? kat mana2 ke? boleh di manipulasi tak?

*maaf le aku ni masih belum cukup ilmu OK... Aku nak tanya lama da tapi segan pulak gan korang tapi aku nekad juga nak bukak topik pasal benda ni.. kot2 korang ada ilmu bab ni share2 la =)

player penat ~Hmm maybe die dah programkan untuk berapa tapak die lari ;d

dalam dunia realiti kalori merupakan punca tenaga dalam tubuh kite KOT Hmm kalau lari2 mcm orang tak ingat dunia ;d tenaga kurang,mcm kereta jalan2 minyak sikit ;d kereta tu takleh gerak dah Challenge Accepted

maksud aku, pertanyaan tu tercetus di sebabkan player aku yang penat tu, yg pasal program lain citer.. =)
jadi untuk bertambah tenaga makan makanan yang banyak kalori???
(02-04-2013, 03:24 PM)sabri94 Wrote: [ -> ]
(02-04-2013, 02:57 PM)MrALVIN Wrote: [ -> ]
(02-04-2013, 12:58 PM)sabri94 Wrote: [ -> ]Ok macam ni ceritanya. hari tu aku main game Fifa 13 =Z
then aku tgk player aku penat.. tetiba aku terfikir tentang kenapa dia boleh penat, sebabnya dia tak de tenaga, jadi aku terfikir kat mana tersimpanya tenaga kita ni? kat otak ke? kat sendi ke? kat mana2 ke? boleh di manipulasi tak?

*maaf le aku ni masih belum cukup ilmu OK... Aku nak tanya lama da tapi segan pulak gan korang tapi aku nekad juga nak bukak topik pasal benda ni.. kot2 korang ada ilmu bab ni share2 la =)

player penat ~Hmm maybe die dah programkan untuk berapa tapak die lari ;d

dalam dunia realiti kalori merupakan punca tenaga dalam tubuh kite KOT Hmm kalau lari2 mcm orang tak ingat dunia ;d tenaga kurang,mcm kereta jalan2 minyak sikit ;d kereta tu takleh gerak dah Challenge Accepted

maksud aku, pertanyaan tu tercetus di sebabkan player aku yang penat tu, yg pasal program lain citer.. =)
jadi untuk bertambah tenaga makan makanan yang banyak kalori???

yep Thumbs Up makan bende manis like kurma,gula,coklat fts2 jangan makan banyak2 nanti jadi mcm acey ;d
player penat sbb xda stamina or sbb stamina dia limited...
setiap benda yg kita buat guna tenaga, even menaip ni pon pakai tenaga...
nope...
pengambilan gula berlebihan boleh menyebabkan kekejangan otot (mcm mne nak eja "krem" )

Jadi, kalau nak tambah tenaga bukan tambah gula...
solutionnya ialah, mengajar badan mcm mne nak guna glukos yang ada dengan lebih effisyen.

sama mcm enjen kereta, ada kereta boleh pergi 50km dengan hanya 1 liter, ada 60km, 70..or so on (contoh je ni).

Macam tu jgk dengan tubuh manusia. Maksud lain bagi effisyen dalam hal ini ialah..STAMINA. GayFace

-----
apa kaitan tenaga dengan garam ea?
bende manis ade kebaikan & kelebihan ;d bende manis kot yang banyak memberi tenaga Hmm ok la ikut islam,Baginda Rasulullah SAW memakan kurma(kurma manis) beliau tahan puasanya walaupun berjalan kesana sini ;d kalau amek dalam kadar yang berlebihan memang la kene penyakit Zzzz

~cr1 punca stamina datangnye dari tenaga ;d tenaga takde stamina tak jalan ;d
(02-04-2013, 05:12 PM)matz Wrote: [ -> ]nope...
pengambilan gula berlebihan boleh menyebabkan kekejangan otot (mcm mne nak eja "krem" )

Jadi, kalau nak tambah tenaga bukan tambah gula...
solutionnya ialah, mengajar badan mcm mne nak guna glukos yang ada dengan lebih effisyen.

sama mcm enjen kereta, ada kereta boleh pergi 50km dengan hanya 1 liter, ada 60km, 70..or so on (contoh je ni).

Macam tu jgk dengan tubuh manusia. Maksud lain bagi effisyen dalam hal ini ialah..STAMINA. GayFace

-----
apa kaitan tenaga dengan garam ea?

jadi untuk bertenaga perlu berstamina? untuk didik badan supaya guna glukos tu dngan lebih efision bleh guna kaedah berpuasa?

(02-04-2013, 06:16 PM)MrALVIN Wrote: [ -> ]bende manis ade kebaikan & kelebihan ;d bende manis kot yang banyak memberi tenaga Hmm ok la ikut islam,Baginda Rasulullah SAW memakan kurma(kurma manis) beliau tahan puasanya walaupun berjalan kesana sini ;d kalau amek dalam kadar yang berlebihan memang la kene penyakit Zzzz

~cr1 punca stamina datangnye dari tenaga ;d tenaga takde stamina tak jalan ;d

Mitochondria mcm yg servant ckp penjana tenaga.

manipulasi mitochondria OK ni agar lebih aktif agak2 bleh bgi kesan terhadap tenaga kita x?
(02-04-2013, 02:40 PM)sabri94 Wrote: [ -> ]
(02-04-2013, 01:20 PM)matz Wrote: [ -> ]tenaga? Hmm

tenaga tu mcm mne? invisible kot ~Ok

dia sejenis tenaga batin... GayFace


----
tenaga = stamina.
stamina, dipengaruhi oleh....glukos dalam darah, dan perkara yg sewaktu dengannya...ok,korang sambung. aku bukan study medic ~Ok

"aku bukan study medic" <-- sama la ;d



(02-04-2013, 01:56 PM)servant_fox Wrote: [ -> ]benda hidup ada sejenis struktur dalam cell yang dipanggil Mitochondria.. Mitochondria ni la yang menjana tenaga dengan wujudnya glukos dan oxygen..

oo.. jadi benda ni menjana tenaga bgi kita la? agak2 kalau kita manipulasi kadar penjanaan tenaga mitochondra OK apa akan blaku cnth, kuat dan power bab kederat?


(02-04-2013, 02:03 PM)XdeathX Wrote: [ -> ]
(02-04-2013, 12:58 PM)sabri94 Wrote: [ -> ]Ok macam ni ceritanya. hari tu aku main game Fifa 13 =Z
then aku tgk player aku penat.. tetiba aku terfikir tentang kenapa dia boleh penat, sebabnya dia tak de tenaga, jadi aku terfikir kat mana tersimpanya tenaga kita ni? kat otak ke? kat sendi ke? kat mana2 ke? boleh di manipulasi tak?

*maaf le aku ni masih belum cukup ilmu OK... Aku nak tanya lama da tapi segan pulak gan korang tapi aku nekad juga nak bukak topik pasal benda ni.. kot2 korang ada ilmu bab ni share2 la =)


stor tenaga kat dalam tisu-tisu otot. tisu adepos. tenaga dibawa dalam bentuk glukosa.. dan ditukar kan kepada glukogen di dalam stor tenaga. boss

jadi tenaga kita terletak d tisu2 otot la gitu? OK

ye abang ;d
[Image: u5l1e6.gif]

tenaga a.k.a power..terhasil apabila kerja/masa..

so basic calculation..
kalau kita buat kerja banyak,tp masa sikit..so tenaga yg kita guna pun kurang..
kalau kita ada byk ms,tp kerja tadak..tenaga pun akan sikit je guna..

itu scr basic.

mari tgk dr segi saintifik/biologi

dlm badan kita,setiap otot2,saraf,organ,dan apa2 yg diwujudkan akan bekerja..otak bekerja,darah bekerja,jantung bekerja..so setiap yg diciptakan Allah ada kerja..Allah suruh ciptaanNya berkerja..

so,if setiap yg ada dlm badan kita bekerja,tenaga pun perlu la ada byk..jadi,tenaga tu adakah disimpan kt mana2?..tidak..itu jwpn utk saintifik..tenaga tu terhasil bila ada kerja dilakukan..
so,kalau badan yg organ tak bekerja a.k.a mayat(wallahualam mungkin masih ada sel2 yg bkerja tp sedikit compare ngn yg hidup)..so kalau mayat,organ tak bkerja,so tiada tenaga kt body tuh..sbb tu body tu tak begerak..mata dia tak bekerja,kaki tak bkerja..so tenaga pun takde,kita tgk terbujur kaku cmtu..

tgk lak dr segi sains sukan/kesihatan pny aspek.
setiap pekerjaan,kita memerlukan tenaga gak..so tenaga kita nak amik kat mana? makanan+rehat+minuman etc..sbb? itu keperluan badan kita..
so adakah keperluan ni yg bg kita tenaga?xjugak..itu complicatednya ciptaan Allah ni..utk makan,mulut kita perlu bekerja,deria kita,perut kita,enzim2 dlm perut,cacing etc bekerja time tuh..bekerja utk apa?
kerja utk bg tenaga utk part2 badan yg lain..so once yg kerja kunyah,cerna ni siap wat kerja dia..dia akan rest..then hasil tenaga yg dihasilkan organ2 awal ni akan pas plak kt organ lain..organ lain kena kerjakan tenaga2 tersebut utk dipaskan semula kepada organ2 level sterusnya..

kalau kita tgk,tenaga ni actually a chemical reaction..dia bersinambungan..
itu penjelasan dr apa yg aku fhm n blaja selama ini dan dikaitkan sikit dgn pnciptaan Allah..utk pnjelasan lebih dalam ciptaan Allah ni kita kena byk belajar lagi..

itu kita lom tgk dr tenaga yg dihasilkan dr mknn/minumna yg kita mkan..apa yg ada,percentage2 yg ada..
lom tgk efek rest yg berlebihan,berkurangan..ada spesifik time ke x utk kita rest..
if sakit,apa yg patut kita lakukan,mkn,minum etc..

apa kelebihan sunnah2 Nabi..kekuatan ayat2 Al-Quran dlm mmberi tenaga kepada otak,dan organ2 lain..
semuanya hny Dia Yang Maha Mengetahui Smile


wallahualam
(03-04-2013, 12:32 PM)p0pc0rn Wrote: [ -> ][Image: u5l1e6.gif]

tenaga a.k.a power..terhasil apabila kerja/masa..

so basic calculation..
kalau kita buat kerja banyak,tp masa sikit..so tenaga yg kita guna pun kurang..
kalau kita ada byk ms,tp kerja tadak..tenaga pun akan sikit je guna..

itu scr basic.

mari tgk dr segi saintifik/biologi

dlm badan kita,setiap otot2,saraf,organ,dan apa2 yg diwujudkan akan bekerja..otak bekerja,darah bekerja,jantung bekerja..so setiap yg diciptakan Allah ada kerja..Allah suruh ciptaanNya berkerja..

so,if setiap yg ada dlm badan kita bekerja,tenaga pun perlu la ada byk..jadi,tenaga tu adakah disimpan kt mana2?..tidak..itu jwpn utk saintifik..tenaga tu terhasil bila ada kerja dilakukan..
so,kalau badan yg organ tak bekerja a.k.a mayat(wallahualam mungkin masih ada sel2 yg bkerja tp sedikit compare ngn yg hidup)..so kalau mayat,organ tak bkerja,so tiada tenaga kt body tuh..sbb tu body tu tak begerak..mata dia tak bekerja,kaki tak bkerja..so tenaga pun takde,kita tgk terbujur kaku cmtu..

tgk lak dr segi sains sukan/kesihatan pny aspek.
setiap pekerjaan,kita memerlukan tenaga gak..so tenaga kita nak amik kat mana? makanan+rehat+minuman etc..sbb? itu keperluan badan kita..
so adakah keperluan ni yg bg kita tenaga?xjugak..itu complicatednya ciptaan Allah ni..utk makan,mulut kita perlu bekerja,deria kita,perut kita,enzim2 dlm perut,cacing etc bekerja time tuh..bekerja utk apa?
kerja utk bg tenaga utk part2 badan yg lain..so once yg kerja kunyah,cerna ni siap wat kerja dia..dia akan rest..then hasil tenaga yg dihasilkan organ2 awal ni akan pas plak kt organ lain..organ lain kena kerjakan tenaga2 tersebut utk dipaskan semula kepada organ2 level sterusnya..

kalau kita tgk,tenaga ni actually a chemical reaction..dia bersinambungan..
itu penjelasan dr apa yg aku fhm n blaja selama ini dan dikaitkan sikit dgn pnciptaan Allah..utk pnjelasan lebih dalam ciptaan Allah ni kita kena byk belajar lagi..

itu kita lom tgk dr tenaga yg dihasilkan dr mknn/minumna yg kita mkan..apa yg ada,percentage2 yg ada..
lom tgk efek rest yg berlebihan,berkurangan..ada spesifik time ke x utk kita rest..
if sakit,apa yg patut kita lakukan,mkn,minum etc..

apa kelebihan sunnah2 Nabi..kekuatan ayat2 Al-Quran dlm mmberi tenaga kepada otak,dan organ2 lain..
semuanya hny Dia Yang Maha Mengetahui Smile


wallahualam

bang silap formula bang...energy = tenaga, power = kuasa
Power = rate of energy used
Energy = ni byk pecahan tp dalam kes ni rasa2nya as below
EnergyTotal = Chemical Energy + Heat Energy + Kinetic Energy + Electrical Energy + Unknown Energy + Other Energy
Di mana setiap energy akan akan bertukar kepada jenis apa yang lain dalam linkungan entrophy.
Enthrophy = Kiraan2 process energy to berubah
Pages: 1 2