TBD.my

Full Version: [tutorial]constructor methode
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
1.apa itu consturctor method?
adalah method yang di gunakan untuk membuat object.

2.macam mana nak buat object bagi constructor?
object di buat berpandukan class dengan kata lain class adalah blueprint sesebuat object.


Code:
class movie{
public String nameTitle;
public String genre;

//membina consturctor method

public movie(String n,String g){
nameTitle=n;
genre=g;
}
public void display(){
System.out.println("name movie ialah "+nameTitle);
System.out.println("genre ialah "+genre)

}
}


untuk running code kena guna main method
Code:
public class Testmovie{
public static void main(String[] args ){
//pembinaan object baru iatu m berdasrkan class movie
movie m=new movie("mariana"," seram");//memasukan value bagi constructor
m.display();
}
}


jadi di sini:tgok persamaanni


=====public movie(String n,String g);
==============^^=======^^
movie m=new movie("mariana"," seram");//
nak betulkan beberapa ayat sikit. Smile constructor ni bukan method yang digunakan untuk buat object.

bila korang create sesebuah object bagi sesebuah class, by default.. memang constructor akan dipanggil. Constructor merupakan sebuah method pertama yang akan dipanggil secara automatik apabila sesebuah object di create.

walaupun korang tak declare constructor korang sendiri, setiap class yang korang create by default Java dah ada constructor utk class tersebut. once korang declare korang punya constructor sendiri, constructor korang akan di run sama. Smile

(29-11-2012, 11:18 AM)pron3t Wrote: [ -> ]1.apa itu consturctor method?
adalah method yang di gunakan untuk membuat object.

2.macam mana nak buat object bagi constructor?
object di buat berpandukan class dengan kata lain class adalah blueprint sesebuat object.


Code:
class movie{
public String nameTitle;
public String genre;

//membina consturctor method

public movie(String n,String g){
nameTitle=n;
genre=g;
}
public void display(){
System.out.println("name movie ialah "+nameTitle);
System.out.println("genre ialah "+genre)

}
}

untuk running code, x semestinya kena guna main method. korang create object drpd method lain pun boleh... dan kalau korang nak straight declare luar method as global pun boleh. Smile

Quote:untuk running code kena guna main method
Code:
public class Testmovie{
public static void main(String[] args ){
//pembinaan object baru iatu m berdasrkan class movie
movie m=new movie("mariana"," seram");//memasukan value bagi constructor
m.display();
}
}


jadi di sini:tgok persamaanni


=====public movie(String n,String g);
==============^^=======^^
movie m=new movie("mariana"," seram");//
(29-11-2012, 04:58 PM)s3m00t Wrote: [ -> ]nak betulkan beberapa ayat sikit. Smile constructor ni bukan method yang digunakan untuk buat object.

bila korang create sesebuah object bagi sesebuah class, by default.. memang constructor akan dipanggil. Constructor merupakan sebuah method pertama yang akan dipanggil secara automatik apabila sesebuah object di create.

walaupun korang tak declare constructor korang sendiri, setiap class yang korang create by default Java dah ada constructor utk class tersebut. once korang declare korang punya constructor sendiri, constructor korang akan di run sama. Smile

(29-11-2012, 11:18 AM)pron3t Wrote: [ -> ]1.apa itu consturctor method?
adalah method yang di gunakan untuk membuat object.

2.macam mana nak buat object bagi constructor?
object di buat berpandukan class dengan kata lain class adalah blueprint sesebuat object.


Code:
class movie{
public String nameTitle;
public String genre;

//membina consturctor method

public movie(String n,String g){
nameTitle=n;
genre=g;
}
public void display(){
System.out.println("name movie ialah "+nameTitle);
System.out.println("genre ialah "+genre)

}
}

untuk running code, x semestinya kena guna main method. korang create object drpd method lain pun boleh... dan kalau korang nak straight declare luar method as global pun boleh. Smile

untuk running code kena guna main method
Code:
public class Testmovie{
public static void main(String[] args ){
//pembinaan object baru iatu m berdasrkan class movie
movie m=new movie("mariana"," seram");//memasukan value bagi constructor
m.display();
}
}


jadi di sini:tgok persamaanni


=====public movie(String n,String g);
==============^^=======^^
movie m=new movie("mariana"," seram");//

okey ...btul tak aku buat tutor ni....kalaw ilmu sesat abaikan saja post ni.......sbab saya ni beginner jer ...aku buat mengikut apa yg aku paham...


jadi aku nak recomend buku pasal java yg mudah nak faham bg otak yg lembab skit macam aku ni :

1.head first java 2 edition
2.intro to jaya author dia y.daniel ling
3.teach your self java in 24 hours 6 edition(sam)
eh. betul lah. x dak sesat mana-mana bahagian pun. Smile

cuma, pemahaman yang sebenar tu salah sikit atau boleh jadi juga cara kau terangkan ada silap sikit. tapi, aku dah betulkan dah. sepatutnya dah x de masalah dah! Smile

(29-11-2012, 07:09 PM)pron3t Wrote: [ -> ]okey ...btul tak aku buat tutor ni....kalaw ilmu sesat abaikan saja post ni.......sbab saya ni beginner jer ...aku buat mengikut apa yg aku paham...


jadi aku nak recomend buku pasal java yg mudah nak faham bg otak yg lembab skit macam aku ni :

1.head first java 2 edition
2.intro to jaya author dia y.daniel ling
3.teach your self java in 24 hours 6 edition(sam)