TBD.my

Full Version: [Android Development] Webview Google Map
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Selama ni aku buat secara native API Maps guna MapView. Tapi terdapat limit constrain untuk advance programming part.

Aku nak fetch user location sekali dengan jarak dan info2 lain macam kat map.google.com nye.

So aku decide nak tukar dari MapView kepada WebView.
Best practice. Ada sesiapa ada pengalaman boleh tolong?

Progress so far aku dah berjaya papar lokasi, jarak, koordinat, secara manual hardcoded dalam WebView. Sekarang aku nak ubah jadi macam fungsi aku buat cara MapView.
aku pernah buat 3 projek yang berkaitan Google Map utk show dalam WebView. cuma aku tak berapa faham soalan kau.

GoogleMap API basically ada pecah kepada dua.
1. Gambar
2. Javascript

kalau tanya aku, aku much prefer guna javascript sebab rupa dia sebiji macam MapView. Smile Cuma, untuk kau run dalam javascript, kau kena ada satu webserver untuk run file PHP kau.

cara dia mudah. kau copy paste sahaja code Javascript API GoogleMap. lepas tu, segala data-data variable, kau boleh fleksibelkan dengan menggunakan sama ada GET ataupun POST parameter.

dalam WebView kau nanti, buka lah webpage PHP yang kau dah code tu, bersama-sama data-data yang berkaitan.

ps: sorry kalau lari tajuk. aku kurang faham sikit apa yang kau nak. Smile tapi rasanya betul lah apa yang aku terangkan.

(26-11-2012, 12:23 PM)HaoRen Wrote: [ -> ]Selama ni aku buat secara native API Maps guna MapView. Tapi terdapat limit constrain untuk advance programming part.

Aku nak fetch user location sekali dengan jarak dan info2 lain macam kat map.google.com nye.

So aku decide nak tukar dari MapView kepada WebView.
Best practice. Ada sesiapa ada pengalaman boleh tolong?

Progress so far aku dah berjaya papar lokasi, jarak, koordinat, secara manual hardcoded dalam WebView. Sekarang aku nak ubah jadi macam fungsi aku buat cara MapView.