TBD.my

Full Version: Netbean - langkah nak buat aplikasi bergui + database
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
untuk yg bt gui dah paham..cuma pening camne nak linkkan dengan database untuk retrieve ngan simpan data.
Contoh : jtextfield.getText() -> simpan dalam variable -> nk simpan dalam database (yg ni xreti)
dia lebih kurang vb ke apa?
dan guna sql statement ke..
n apa jenis database yg patut aku guna..yg ide ke..or yg lain..sqllite ke..

apa yg patut aku belajar lg..

*terima kasih kerana sudi membaca harap boleh tlg..
*kadang2x ayat aku confused sikit..xpaham boleh tnya..sbb aku sendiri confused ngan diri sendiri.
seingat aku arahan tu kau buh kat button kalau kau guna,
guna connector JDBC, pakai mySQL pun ok, tengok mana kau suka...
skrg tgh AFK, aku try cari example yg pnah guna utk rujukan ko nnti
(01-09-2012, 04:16 PM)Zack Zaindroid Wrote: [ -> ]seingat aku arahan tu kau buh kat button kalau kau guna,
guna connector JDBC, pakai mySQL pun ok, tengok mana kau suka...
skrg tgh AFK, aku try cari example yg pnah guna utk rujukan ko nnti

yg untuk connector tu smua ada aku download...haha
ok2x..example tu yg terbaik..mache


aku biasa refer sini utk code segala assignment, reference yg dia bagi agak clear untuk build real-time application
Quote:http://www.roseindia.net/jdbc/jdbc-mysql...nect.shtml

Code:
import java.sql.*;

public class MysqlConnect{
  public static void main(String[] args) {
  System.out.println("MySQL Connect Example.");
  Connection conn = null;
  String url = "jdbc:mysql://localhost:3306/";
  String dbName = "jdbctutorial";
  String driver = "com.mysql.jdbc.Driver";
  String userName = "root";
  String password = "root";
  try {
  Class.forName(driver).newInstance();
  conn = DriverManager.getConnection(url+dbName,userName,password);
  System.out.println("Connected to the database");
  conn.close();
  System.out.println("Disconnected from database");
  } catch (Exception e) {
  e.printStackTrace();
  }
  }
}

dari sini aku akan modify bagi boleh run dalam program...harap boleh tolong kau lah kot
yg ni aku jumpa dekat youtube..
yg guna msaccess..
sekadar berkongsi..
http://www.youtube.com/playlist?list=PL7...ature=plcp
(01-09-2012, 05:26 PM)Zack Zaindroid Wrote: [ -> ]aku biasa refer sini utk code segala assignment, reference yg dia bagi agak clear untuk build real-time application
Quote:http://www.roseindia.net/jdbc/jdbc-mysql...nect.shtml

Code:
import java.sql.*;

public class MysqlConnect{
  public static void main(String[] args) {
  System.out.println("MySQL Connect Example.");
  Connection conn = null;
  String url = "jdbc:mysql://localhost:3306/";
  String dbName = "jdbctutorial";
  String driver = "com.mysql.jdbc.Driver";
  String userName = "root";
  String password = "root";
  try {
  Class.forName(driver).newInstance();
  conn = DriverManager.getConnection(url+dbName,userName,password);
  System.out.println("Connected to the database");
  conn.close();
  System.out.println("Disconnected from database");
  } catch (Exception e) {
  e.printStackTrace();
  }
  }
}

dari sini aku akan modify bagi boleh run dalam program...harap boleh tolong kau lah kot




dah tolong pun aku cukup berterima kasih wei..Smile