TBD.my

Full Version: Java | MS Excell
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Hurm ;b ada tak sample kod java yang bleh baca data dari column + rows dalam excell dan boleh ubah / tulis data balik dalam excell tu.

Tak mahu guna trik ODBC.
Aku dev guna esclipse, ada ke apa2 komponen khas aku bleh guna?
cc : @[s3m00t] @[johnburn]
aku pakai ni jxl API...download kat http://jexcelapi.sourceforge.net/ ...
aku pnah gner utk read dri .xls je...tp klu nk write blik boleh je kot...
______________________________________________________

sample :


Code:
import java.io.File;
import java.io.IOException;

import jxl.Cell;
import jxl.CellType;
import jxl.Sheet;
import jxl.Workbook;
import jxl.read.biff.BiffException;
import jxl.*;
import java.util.StringTokenizer;
import java.sql.*;
import java.util.*;

public class ReadExcelDB2 {
    private String inputFile;
    public void setInputFile(String inputFile) {
        this.inputFile = inputFile;
    }
    public void read() throws IOException{
        File inputWorkbook = new File(inputFile);
        Workbook w;
        int i=0,s=1;
            try{
            w = Workbook.getWorkbook(inputWorkbook);
            // Get the first sheet
            Sheet sheet = w.getSheet(0);
            // Loop over first 10 column and lines
            //                      c,r
            Cell a1 = sheet.getCell(0,0);
            String s1 = a1.getContents();

            for(int k=0; k < sheet.getRows();k++){
              for(int j=3; j < sheet.getColumns();j++)
              {
                Cell m = sheet.getCell(j,k);
                String l = m.getContents();
                if(!l.equals(""))
                {System.out.print("\n\n Isi perut dalam kolumn"+l);
                }}}      
        }catch (BiffException e) {
         }}
    public static void main(String[] args) throws IOException {
            ReadExcelDB2 test = new ReadExcelDB2();
            test.setInputFile("contoh4.xls");
            test.read();
    }}

yg pelik2 skit tu ignore je ^^
guna jxl framework.Boleh read,write

contoh ko leh import

Code:
import jxl.Cell;
import jxl.Sheet;
import jxl.write.*;
import jxl.Workbook;
import jxl.WorkbookSettings;


aku tak pernah buat. so, tak de lah sample source code. Sad tapi, maybe kau boleh try guna satu idea ni. aku pernah buat untuk ms word sbb dulu saja try nak buat library walaupun x jadi. Auch

kau uncompress file .xls guna winrar. dalam folder yang dah di uncompress tu, akan ada beberapa buah folder + file seperti xml dan sebagainya. so, kau buat lah try & error untuk belajar format susunan data dalam file tersebut. daripada situ, insyaAllah kau boleh dapat data-data yang disimpan.

bab nak ubah tu mungkin boleh. cuma, aku tak pasti compression algorithm apa yang dia guna untuk hasilkan .xls. apa-apa pun, ini idea untuk buat manual tanpa guna sebarang thrid party library lah. Smile
Apache POI & JExcelApi hurmm..
jap, jexcelapi ni bleh baca format opis excell 2007 x @[#l0u7]?
(28-07-2012, 11:04 PM)127.0.0.1 Wrote: [ -> ]Apache POI & JExcelApi hurmm..
jap, jexcelapi ni bleh baca format opis excell 2007 x @[#l0u7]?

xley...dy bley bce .xls je...