Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tukar bahasa Windows 7 jadi Bahasa Melayu
#1
Jom kita martabatkan BAHASA MELAYU!
Mari kita belajar bagaimana mahu menukar Bahasa untuk Windows 7 yang kita gunakan.

[Image: cLanguage.jpg?attredirects=0]

1. Cara untuk mengetahui Windows 7 kita 32bit atau 64bit
Code:
http://support.microsoft.com/kb/827218

2. Panduan untuk menukar bahasa Windows 7
Code:
http://windows.microsoft.com/en-US/windows-vista/Change-the-display-language

3. Tukar bahasa Windows 7 32bit (x86)
Code:
http://download.microsoft.com/download/A/E/4/AE433B33-B99F-4692-A304-A43628D11128/LIP_ms-MY-32bit.mlc

4. Tukar bahasa Windows 7 64bit
Code:
http://download.microsoft.com/download/A/E/4/AE433B33-B99F-4692-A304-A43628D11128/LIP_ms-MY-64bit.mlc
[Image: TBD1337.jpg]


Reply
#2
dah cuba ke bro? adakah 100% ditukarnya ke bahasa melayu? rasa mcm janggal dan agak GayFace pula jika sesetengah terma menggunakan bahasa melayu..huhu..
Reply
#3
yeah master..
-|ninja33|-
[Image: b_560_95_1.png]
Reply
#4
(23-02-2011, 01:14 AM)sil Wrote:  dah cuba ke bro? adakah 100% ditukarnya ke bahasa melayu? rasa mcm janggal dan agak GayFace pula jika sesetengah terma menggunakan bahasa melayu..huhu..

aku dah cuba, tapi aku tukar balik ke English.

sbb banyak command dah berubah.
bila aku taip kat StartOrb - search input.... aku taip perkataan "network"
dia tak keluar perkataan / program yg related dgn network, kosong je.

tapi bila aku taip "rangkaian" baru keluar related network yg di terjemahkan kedlm bahasa Malaysia. maksudnya dia tak jumpa pun perkataan network,
sbb perkataan network / filename tu dah di tukar ke bahasa Malaysia.

tapi lupa pulak aku nak test cmd (command promt).

boleh cuba kalau nak tahu lebih dlm.
kalau menyusahkan uninstall je balik kepada English.
kalau nak tukar balik pun lebih kurang 5 minit dah siap.

cut = potong
copy = salin
paste = tampal

pening gak la aku nak cari, bila aku cuba copy file masa aku guna bahasa Malaysia tu. Big Grin



[Image: TBD1337.jpg]


Reply
#5
kalau pakai bahasa melayu ,
tak kekok ke ?
[Image: 43mirana.jpg]
Reply
#6
cakap tak serupa bikinlah orang ni. Tajuk punyalah mari memartabatkan bahasa melayu. tapi dia sendiri tak menunjukan dia tu nak memartabatkan bahasa melayu. kalau betullah nak memartabatkan bahasa melayu. sesusah manapun, tetap gunakan juga bahasa melayu dalam komputer saudara. Apalah orang melayu. Aku memang dah lama pakai pek antara muka bahasa melayu. tak ada apa-apa masalahpun. cuma saudara rasa janggal sebab saudara suka guna Manglish (campuran inggeris dan melayu). jadi, saya nak saudara tarik balik tajuk tu... tak sesuai langsung. Tukarlah tajuk, "Apa pandangan saudara menggunakan pek antara muka bahasa melayu"

Entah-entah saudarapun tak tahu apa itu Pek Antara muka.
Reply
#7
(25-03-2011, 02:37 PM)hadoiyai Wrote:  cakap tak serupa bikinlah orang ni. Tajuk punyalah mari memartabatkan bahasa melayu. tapi dia sendiri tak menunjukan dia tu nak memartabatkan bahasa melayu. kalau betullah nak memartabatkan bahasa melayu. sesusah manapun, tetap gunakan juga bahasa melayu dalam komputer saudara. Apalah orang melayu. Aku memang dah lama pakai pek antara muka bahasa melayu. tak ada apa-apa masalahpun. cuma saudara rasa janggal sebab saudara suka guna Manglish (campuran inggeris dan melayu). jadi, saya nak saudara tarik balik tajuk tu... tak sesuai langsung. Tukarlah tajuk, "Apa pandangan saudara menggunakan pek antara muka bahasa melayu"

Entah-entah saudarapun tak tahu apa itu Pek Antara muka.

Tajuk thread "Tukar bahasa Windows 7 jadi Bahasa Melayu" bukannya, "mari memartabatkan bahasa melayu"
saya cuma mengajak sahaja, terpulang kepada sesiapa samada mahu menukar atau tidak. Hak masing2 tak ada sesiapa yg memaksa samada anda nak memakai bahasa Melayu atau tidak!

[Image: TBD1337.jpg]


Reply
#8
nice sahre bro..
lau customer nak bahasa melayu leh install pas ni..
asyik install bahasa melayu je..
da nama pun tukar bahasa melayu so semua jadi melayu le mane nak jadi omputih..
ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....
[Image: ynSKO.png]
[Image: 0w0OJ.gif]
Reply
#9
(25-03-2011, 11:30 PM)Th3-Banjarian Wrote:  
(25-03-2011, 02:37 PM)hadoiyai Wrote:  cakap tak serupa bikinlah orang ni. Tajuk punyalah mari memartabatkan bahasa melayu. tapi dia sendiri tak menunjukan dia tu nak memartabatkan bahasa melayu. kalau betullah nak memartabatkan bahasa melayu. sesusah manapun, tetap gunakan juga bahasa melayu dalam komputer saudara. Apalah orang melayu. Aku memang dah lama pakai pek antara muka bahasa melayu. tak ada apa-apa masalahpun. cuma saudara rasa janggal sebab saudara suka guna Manglish (campuran inggeris dan melayu). jadi, saya nak saudara tarik balik tajuk tu... tak sesuai langsung. Tukarlah tajuk, "Apa pandangan saudara menggunakan pek antara muka bahasa melayu"

Entah-entah saudarapun tak tahu apa itu Pek Antara muka.

Tajuk thread "Tukar bahasa Windows 7 jadi Bahasa Melayu" bukannya, "mari memartabatkan bahasa melayu"
saya cuma mengajak sahaja, terpulang kepada sesiapa samada mahu menukar atau tidak. Hak masing2 tak ada sesiapa yg memaksa samada anda nak memakai bahasa Melayu atau tidak!
aku sokong kaw banjarian....itu atas pilihan masing2 nak guner bahasa melayu ker bahasa manglish .......+rep from meDrunkDrunkDrunk
Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply
#10
(22-06-2011, 03:36 AM)rozalman Wrote:  
(25-03-2011, 11:30 PM)Th3-Banjarian Wrote:  
(25-03-2011, 02:37 PM)hadoiyai Wrote:  cakap tak serupa bikinlah orang ni. Tajuk punyalah mari memartabatkan bahasa melayu. tapi dia sendiri tak menunjukan dia tu nak memartabatkan bahasa melayu. kalau betullah nak memartabatkan bahasa melayu. sesusah manapun, tetap gunakan juga bahasa melayu dalam komputer saudara. Apalah orang melayu. Aku memang dah lama pakai pek antara muka bahasa melayu. tak ada apa-apa masalahpun. cuma saudara rasa janggal sebab saudara suka guna Manglish (campuran inggeris dan melayu). jadi, saya nak saudara tarik balik tajuk tu... tak sesuai langsung. Tukarlah tajuk, "Apa pandangan saudara menggunakan pek antara muka bahasa melayu"

Entah-entah saudarapun tak tahu apa itu Pek Antara muka.

Tajuk thread "Tukar bahasa Windows 7 jadi Bahasa Melayu" bukannya, "mari memartabatkan bahasa melayu"
saya cuma mengajak sahaja, terpulang kepada sesiapa samada mahu menukar atau tidak. Hak masing2 tak ada sesiapa yg memaksa samada anda nak memakai bahasa Melayu atau tidak!
aku sokong kaw banjarian....itu atas pilihan masing2 nak guner bahasa melayu ker bahasa manglish .......+rep from meDrunkDrunkDrunk

Me tooo... Drunk Drunk Drunk
However near and dear you are with wife, children, friends, families they are not you; they are outside of you. The inside of you says who is near. If nothing is said than you are foreveralone. Raise your iman and you shall not be foreveralone.
Reply
#11
(22-06-2011, 03:36 AM)rozalman Wrote:  
(25-03-2011, 11:30 PM)Th3-Banjarian Wrote:  
(25-03-2011, 02:37 PM)hadoiyai Wrote:  cakap tak serupa bikinlah orang ni. Tajuk punyalah mari memartabatkan bahasa melayu. tapi dia sendiri tak menunjukan dia tu nak memartabatkan bahasa melayu. kalau betullah nak memartabatkan bahasa melayu. sesusah manapun, tetap gunakan juga bahasa melayu dalam komputer saudara. Apalah orang melayu. Aku memang dah lama pakai pek antara muka bahasa melayu. tak ada apa-apa masalahpun. cuma saudara rasa janggal sebab saudara suka guna Manglish (campuran inggeris dan melayu). jadi, saya nak saudara tarik balik tajuk tu... tak sesuai langsung. Tukarlah tajuk, "Apa pandangan saudara menggunakan pek antara muka bahasa melayu"

Entah-entah saudarapun tak tahu apa itu Pek Antara muka.

Tajuk thread "Tukar bahasa Windows 7 jadi Bahasa Melayu" bukannya, "mari memartabatkan bahasa melayu"
saya cuma mengajak sahaja, terpulang kepada sesiapa samada mahu menukar atau tidak. Hak masing2 tak ada sesiapa yg memaksa samada anda nak memakai bahasa Melayu atau tidak!
aku sokong kaw banjarian....itu atas pilihan masing2 nak guner bahasa melayu ker bahasa manglish .......+rep from meDrunkDrunkDrunk

aku pon sokong banjarian..

errr, sape leh tolong aku translate perkataan "monitor"
kah kah kah.. screen kt dpn aku nie name die "monitor"
so kalo translate jadi perkataan ape ek nanti?

kah kah kah~
-miss maplesea-

-rape the website not The Kid-


[Image: a97264_w8.jpg]
Reply
#12
paparan = display
tetingkap =window

monitor apa ek? permerhati kot...
However near and dear you are with wife, children, friends, families they are not you; they are outside of you. The inside of you says who is near. If nothing is said than you are foreveralone. Raise your iman and you shall not be foreveralone.
Reply
#13
(25-03-2011, 11:30 PM)Th3-Banjarian Wrote:  
(25-03-2011, 02:37 PM)hadoiyai Wrote:  cakap tak serupa bikinlah orang ni. Tajuk punyalah mari memartabatkan bahasa melayu. tapi dia sendiri tak menunjukan dia tu nak memartabatkan bahasa melayu. kalau betullah nak memartabatkan bahasa melayu. sesusah manapun, tetap gunakan juga bahasa melayu dalam komputer saudara. Apalah orang melayu. Aku memang dah lama pakai pek antara muka bahasa melayu. tak ada apa-apa masalahpun. cuma saudara rasa janggal sebab saudara suka guna Manglish (campuran inggeris dan melayu). jadi, saya nak saudara tarik balik tajuk tu... tak sesuai langsung. Tukarlah tajuk, "Apa pandangan saudara menggunakan pek antara muka bahasa melayu"

Entah-entah saudarapun tak tahu apa itu Pek Antara muka.

Tajuk thread "Tukar bahasa Windows 7 jadi Bahasa Melayu" bukannya, "mari memartabatkan bahasa melayu"
saya cuma mengajak sahaja, terpulang kepada sesiapa samada mahu menukar atau tidak. Hak masing2 tak ada sesiapa yg memaksa samada anda nak memakai bahasa Melayu atau tidak!

ntah...aku sokong Banjarian..
sapela yg sebenarnye x paham bahasa melayu..
org tulis tajuk lain dye pikir lain..
buang mase je dye pki bahasa melayu kalau tu pon x leh nak paham..

**ngalihai tih amun utak hudah babungolan banar..amun bungol tih, bungol juaai..ya kadak kulaan?
Lai2 singgah blog saye --> http://keyboardexploit.blogspot.com/

[Image: bibornsignature.png]
Reply
#14
(22-06-2011, 04:56 AM)biborn Wrote:  **ngalihai tih amun utak hudah babungolan banar..amun bungol tih, bungol juaai..ya kadak kulaan?

wat dis u da saying? idontpahamsepatahkejadahharam

However near and dear you are with wife, children, friends, families they are not you; they are outside of you. The inside of you says who is near. If nothing is said than you are foreveralone. Raise your iman and you shall not be foreveralone.
Reply
#15
(22-06-2011, 04:51 AM)Jejaka Pemalu Wrote:  paparan = display
tetingkap =window

monitor apa ek? permerhati kot...

monitor
nie nenek aku ckp " ketua darjah" la~

kah kah kah
-miss maplesea-

-rape the website not The Kid-


[Image: a97264_w8.jpg]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  open windows in 10 seconds(windows xp) 0whh 27 5,635 31-05-2012, 07:50 PM
Last Post: s3m00t
  windows xp dalam windows 7 dual boot Stynx 7 1,393 30-08-2010, 12:21 AM
Last Post: 4c3p0k3r
  Cara-Cara Menggunakan WinToFlash untuk Install Windows XP/Windows VISTA dan Windows 7 konvict92 4 1,584 09-06-2010, 08:14 PM
Last Post: mrlock
  Macam Mana Nak Tukar Taskbar Ke Window 7? akiraro 4 1,343 15-03-2010, 01:37 PM
Last Post: akiraro

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)