Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
< request > font jawi atau khat dalam photoshop
#1
akum semua warga TBD Big Grin,

saya nak tanya, apakah cara terbaik atau adakah tool khusus untuk memasukkan font jawi atau khat dalam photoshop?

sebab saya dah cuba dalam http://www.ejawi.net, kemudian paste dalam word. apabila di pastekan dalam photoshop namun x berhasil dan nampak x lawa...
[Image: tbd2.png]
Reply
#2
kalo tulisan cina..leh taruk x?
Reply
#3
Cara yang leceh tapi berkesan:

Paste tulisan jawi tu dalam word.

Ambik screenshot tulisan tu

Potong (Crop) gambar kat photoshop.

Guna magic tool kat photoshop tu utk select warna putih.

Invert select.

Copy.

Sekarang ko dah dapat dah tulisan jawi yg ko nak. Transform utk dapat kan saiz yg sesuai. Guna Blending styles utk kasi effect lawa2.

Contoh hasil yg aku buat
[Image: lautanhatikuheadercomplete.jpg]

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Al-Imran Ayat 31

Reply
#4
thnx ... tp camner pulak kalau nak jadikan jawi + khat sekali ... yer lar cam kedai2 designer selalu buat ...
[Image: tbd2.png]
Reply
#5
(06-02-2010, 06:02 PM)blokH Wrote:  thnx ... tp camner pulak kalau nak jadikan jawi + khat sekali ... yer lar cam kedai2 designer selalu buat ...

khat maybe dia buat manual.. then scan..
[Image: GteM3.png]
Reply
#6
betul suhz... aku dah survey kat kedai printing petang tadi. memang diorang scan dulu. penat ler googling cari khat. thanks guys.
[Image: tbd2.png]
Reply
#7
(07-02-2010, 12:02 AM)blokH Wrote:  betul suhz... aku dah survey kat kedai printing petang tadi. memang diorang scan dulu. penat ler googling cari khat. thanks guys.

salam, maaf lambat muncul,
ada cara dia,

Kalau dah tulis Jawi/arab dalam Word, Copy tulisan tersebut,
kemudian paste dalam MS. Publisher.
Besarkan saiz font ke 450.
rightclick tulisan tadi,
save as Image,
set dpi 300,
kemudian save as *.png.
bukak le pakai ps.

selalu kalau quran yang ayat banyak tu, saya guna saiz 50 jer.
Begitu juga symbol yang x terditect ps, boleh guna kaedah ni.

sekian terima kasih.
salam
Reply
#8
http://www.dafont.com/theme.php?cat=202

cuba tengok kat sini
mungkin membantu GayFace
[Image: 1347859028430604.jpg]
Reply
#9
[Image: tbdg.jpg]


download this photoshop Template di ArabicTemplate_PSCS4.zip
pastu open via pscs4 , pastu replace perkataan tu dng perkataan jawi or arab yg dikehendaki.

test work in pscs4. Big Grin


bonus font jawi download di sini(mediafire link) pastu copy font ni ke controlpanel-fonts. Big Grin pastu da boleh tulis jawi.
Kemudian mereka digantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan sembahyang serta menurut hawa nafsu (dengan melakukan maksiat) maka mereka akan menghadapi azab (dalam neraka) Surah : Maryam ayat 59

Reply
#10
cuba tgk kat preferrence PS tu..kasi enablekan asian font..boleh x?
Reply
#11
pegi kedai printing ada cara leh buat derang pakai tulisan/font jawi yang ko nak... =>> masa pegi bawak design bawak sekali font ko ke kedai. Bagi yang ada font manager, derang akan temp-install (atau kalo tak selalunya permanent la) font tu sampai siap ko nyer design. Pas tu derang buang (mana yang temp-install td la).
[Image: mysiggy.jpg]
Reply
#12
Alhambra GayFace
[Image: 1347859028430604.jpg]
Reply
#13
http://w3.tbd.my/thread-10198.html?highlight=jawi
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  [REQUEST] Remake balik font ini.. MadT0yz 10 520 28-04-2014, 04:24 PM
Last Post: MadT0yz
  [REQUEST] after effect tuto pic MadT0yz 5 706 20-10-2013, 06:19 PM
Last Post: Aizi
  Jawi kaligrafer -Wajib Dimiliki AzizMostafa 7 2,211 18-07-2013, 11:14 AM
Last Post: TrackerSystem
  majalah pc buku khas koleksi teknik photoshop. Tron 7 2,886 10-01-2013, 10:14 PM
Last Post: shadowmacx
  [request] logo ;) wanbotak 10 1,756 07-06-2012, 07:17 AM
Last Post: ceghap
  [REQUEST] Tolong cleankan lagi LOGO ini MadT0yz 3 922 23-04-2012, 12:36 PM
Last Post: MadT0yz
  [REQUEST] Cara Design Jersey ninja 5 1,915 02-04-2012, 03:39 PM
Last Post: ninja
  [REQUEST] Tolong cleankan lagi LOGO ini MadT0yz 10 1,596 30-03-2012, 06:12 PM
Last Post: Xantium
  Share Photoshop Brush Stynx 9 2,335 20-03-2012, 03:00 PM
Last Post: nikkor
  [REQUEST] effect bersinar MadT0yz 3 951 11-02-2012, 01:10 AM
Last Post: cipanjb

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)