Welcome to TBD.my, Guest! Log In or Sign Up
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
< request > font jawi atau khat dalam photoshop
05-02-2010, 09:56 AM
Post: #1
< request > font jawi atau khat dalam photoshop
akum semua warga TBD Big Grin,

saya nak tanya, apakah cara terbaik atau adakah tool khusus untuk memasukkan font jawi atau khat dalam photoshop?

sebab saya dah cuba dalam http://www.ejawi.net, kemudian paste dalam word. apabila di pastekan dalam photoshop namun x berhasil dan nampak x lawa...

[Image: tbd2.png]
Quote
05-02-2010, 05:50 PM
Post: #2
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
kalo tulisan cina..leh taruk x?

Saya online menggunakan laptop, akan tetapi apabila saya ingin update status Facebook saya, saya akan menggunakan BlackBerry saya, semata-mata ingin riak.Hebat bukan?


Spoiler:
butthurt?
Quote
05-02-2010, 08:36 PM (This post was last modified: 05-02-2010 08:38 PM by ak47suk1.)
Post: #3
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
Cara yang leceh tapi berkesan:

Paste tulisan jawi tu dalam word.

Ambik screenshot tulisan tu

Potong (Crop) gambar kat photoshop.

Guna magic tool kat photoshop tu utk select warna putih.

Invert select.

Copy.

Sekarang ko dah dapat dah tulisan jawi yg ko nak. Transform utk dapat kan saiz yg sesuai. Guna Blending styles utk kasi effect lawa2.

Contoh hasil yg aku buat
[Image: lautanhatikuheadercomplete.jpg]


  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Al-Imran Ayat 31

Quote
06-02-2010, 07:02 PM
Post: #4
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
thnx ... tp camner pulak kalau nak jadikan jawi + khat sekali ... yer lar cam kedai2 designer selalu buat ...

[Image: tbd2.png]
Quote
06-02-2010, 07:04 PM
Post: #5
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
(06-02-2010 07:02 PM)blokH Wrote:  thnx ... tp camner pulak kalau nak jadikan jawi + khat sekali ... yer lar cam kedai2 designer selalu buat ...

khat maybe dia buat manual.. then scan..

[Image: GteM3.png]
Quote
07-02-2010, 01:02 AM
Post: #6
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
betul suhz... aku dah survey kat kedai printing petang tadi. memang diorang scan dulu. penat ler googling cari khat. thanks guys.

[Image: tbd2.png]
Quote
24-01-2011, 10:22 PM (This post was last modified: 24-01-2011 10:24 PM by hambamalam.)
Post: #7
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
(07-02-2010 01:02 AM)blokH Wrote:  betul suhz... aku dah survey kat kedai printing petang tadi. memang diorang scan dulu. penat ler googling cari khat. thanks guys.

salam, maaf lambat muncul,
ada cara dia,

Kalau dah tulis Jawi/arab dalam Word, Copy tulisan tersebut,
kemudian paste dalam MS. Publisher.
Besarkan saiz font ke 450.
rightclick tulisan tadi,
save as Image,
set dpi 300,
kemudian save as *.png.
bukak le pakai ps.

selalu kalau quran yang ayat banyak tu, saya guna saiz 50 jer.
Begitu juga symbol yang x terditect ps, boleh guna kaedah ni.

sekian terima kasih.
salam
Quote
24-01-2011, 11:13 PM
Post: #8
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
http://www.dafont.com/theme.php?cat=202

cuba tengok kat sini
mungkin membantu GayFace

[Image: 1347859028430604.jpg]
Quote
28-02-2011, 01:54 AM (This post was last modified: 28-02-2011 02:46 AM by blaze08.)
Post: #9
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
[Image: tbdg.jpg]


download this photoshop Template di ArabicTemplate_PSCS4.zip
pastu open via pscs4 , pastu replace perkataan tu dng perkataan jawi or arab yg dikehendaki.

test work in pscs4. Big Grin


bonus font jawi download di sini(mediafire link) pastu copy font ni ke controlpanel-fonts. Big Grin pastu da boleh tulis jawi.

Kemudian mereka digantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan sembahyang serta menurut hawa nafsu (dengan melakukan maksiat) maka mereka akan menghadapi azab (dalam neraka) Surah : Maryam ayat 59
Quote
28-02-2011, 10:29 AM
Post: #10
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
cuba tgk kat preferrence PS tu..kasi enablekan asian font..boleh x?

Patuhi peraturan berforum

Balasan mereka yg ingkar peraturan tbd.my Facepalm
Spoiler:
Quote
28-02-2011, 10:43 AM
Post: #11
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
pegi kedai printing ada cara leh buat derang pakai tulisan/font jawi yang ko nak... =>> masa pegi bawak design bawak sekali font ko ke kedai. Bagi yang ada font manager, derang akan temp-install (atau kalo tak selalunya permanent la) font tu sampai siap ko nyer design. Pas tu derang buang (mana yang temp-install td la).

[Image: mysiggy.jpg]
Quote
28-02-2011, 04:23 PM
Post: #12
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
Alhambra GayFace

[Image: 1347859028430604.jpg]
Quote
18-11-2011, 02:39 PM (This post was last modified: 18-11-2011 03:02 PM by AzizMostafa.)
Post: #13
RE: < request > font jawi atau khat dalam photoshop
http://w3.tbd.my/thread-10198.html?highlight=jawi
Quote


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  [REQUEST] Remake balik font ini.. MadT0yz 10 346 28-04-2014 05:24 PM
Last Post: MadT0yz
  [REQUEST] after effect tuto pic MadT0yz 5 653 20-10-2013 07:19 PM
Last Post: Aizi
  Jawi kaligrafer -Wajib Dimiliki AzizMostafa 7 2,081 18-07-2013 12:14 PM
Last Post: TrackerSystem
  majalah pc buku khas koleksi teknik photoshop. Tron 7 2,787 10-01-2013 11:14 PM
Last Post: shadowmacx
  [request] logo ;) wanbotak 10 1,674 07-06-2012 08:17 AM
Last Post: ceghap
  [REQUEST] Tolong cleankan lagi LOGO ini MadT0yz 3 866 23-04-2012 01:36 PM
Last Post: MadT0yz
  [REQUEST] Cara Design Jersey ninja 5 1,776 02-04-2012 04:39 PM
Last Post: ninja
  [REQUEST] Tolong cleankan lagi LOGO ini MadT0yz 10 1,480 30-03-2012 07:12 PM
Last Post: Xantium
  Share Photoshop Brush Stynx 9 2,273 20-03-2012 04:00 PM
Last Post: nikkor
  [REQUEST] effect bersinar MadT0yz 3 907 11-02-2012 02:10 AM
Last Post: cipanjb

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)