Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Problem] Laptop Tak Boleh ON
#1
Salam geng TBd'an

Aku nak Tanya.. Aku ada Laptop HP dv 1000..

Masalah bila aku on je.. ada lampu semua.. tapi pastu mati.
aku tengok kipas kt bawah.. time on kejap je kipas tu pusing. lepas 2 saat kipas tu stop.

Tension Betul.Rage 2

Sapa penah alami masalah macam ni? boleh share tak ngan aku..

p/s : klau dah ada thread ni.. bgtau. tadi tak jumpa. hohoOK
[Image: 1669544285.png]
Reply
#2
pernah jadi...

cara aku :
1) cabut ram
2) bersihkan pakai pemadam
3) pasang balik
4) try on

kawan aku punya laptop pernah jadi cami gak,
try cabut ram, bersihkan tapi xjadi

try la dulu ^^
Press any button to continue ...
Press the power button ...
Laptop turn off ...

Fuck That Shit Y U NO...
Reply
#3
(09-01-2013, 09:41 PM)lamki Wrote:  pernah jadi...

cara aku :
1) cabut ram
2) bersihkan pakai pemadam
3) pasang balik
4) try on

kawan aku punya laptop pernah jadi cami gak,
try cabut ram, bersihkan tapi xjadi

try la dulu ^^

Aku dah try buat dah, same jugak OK...
Aku tak tau ada masalah apa lagi ni.. iskk=Z
[Image: 1669544285.png]
Reply
#4
Dah sampai masenye kot dud Hmm
Reply
#5
mungkin prosesor dia rosak ... Big Grin
love u ngap ngap ngap
[Image: bot.gif]

PHP Code:
printf(“Goodbye world \n”); 
Reply
#6
pernah alami masa kerja technician dlu2.. bnyak yg hantar time tu yg guna jenis processor AMD.. ada power tapi xda display..

symptom2 dia overheating a.k.a laptop tersumbat dengan habuk..
cara yg slalu buat:
1) bukak cuci2 buang habuk
2) blower chipset dengan suhu 300 darjah celcius.. blow chipset je.. sebagai langkah keselamatan aku lapik dengan aluminium foil, buat lubang sket untuk chipset tu..
3) blow dalam masa 5~6 min je..
4) biarkan sejuk lepas tu pasang balik..

dengan berkat doa dan keyakinan insyaAllah idop la laptop tu.. Smile
SOALAN: berapa lama boleh tahan??
JAWAPAN : tak tahan lama, depend on laptop tu sendiri ( selalunya mkn bulan jugak)

satu kejadian costumer return balik sebab display ada kejap je dlm beberapa mggu..
SOLUTION : blow dengan suhu 400 darjah celsius.. (agak bahaya tapi go on GayFace ) success..

ohh baru perasan idop kejap je pastu ploop.. GayFace
ada kalanya ada kaitan dengan lubang angin tersumbat.. ada bunyi kipas pusing kuat tak??
[Image: hadissaja.php]
Reply
#7
habuk kat Fan tu.... cuba buka laptop ko tu lerai satu2.. bersihkan dalam..
Reply
#8
Aku pernah kena,
1. Cuba on guna battery / tanpa battery.
2. Cuba update bios. Kalau dah guna yang latest, re-install bios.
3. Cuba cabut bateri CMOS beberapa minit, kemudian masukkan semula.
Reply
#9
aku rasa chipset rosak la, pergi tukar chipset baru normaly harga dalam RM4++
= saya budak baru belajar..kalau salah tolong hempukkan =
Reply
#10
(09-01-2013, 10:42 PM)pumpkids Wrote:  pernah alami masa kerja technician dlu2.. bnyak yg hantar time tu yg guna jenis processor AMD.. ada power tapi xda display..

symptom2 dia overheating a.k.a laptop tersumbat dengan habuk..
cara yg slalu buat:
1) bukak cuci2 buang habuk
2) blower chipset dengan suhu 300 darjah celcius.. blow chipset je.. sebagai langkah keselamatan aku lapik dengan aluminium foil, buat lubang sket untuk chipset tu..
3) blow dalam masa 5~6 min je..
4) biarkan sejuk lepas tu pasang balik..

dengan berkat doa dan keyakinan insyaAllah idop la laptop tu.. Smile
SOALAN: berapa lama boleh tahan??
JAWAPAN : tak tahan lama, depend on laptop tu sendiri ( selalunya mkn bulan jugak)

satu kejadian costumer return balik sebab display ada kejap je dlm beberapa mggu..
SOLUTION : blow dengan suhu 400 darjah celsius.. (agak bahaya tapi go on GayFace ) success..

ohh baru perasan idop kejap je pastu ploop.. GayFace
ada kalanya ada kaitan dengan lubang angin tersumbat.. ada bunyi kipas pusing kuat tak??

sifu pumpkids...klo nak blow laptop kena guna tools ape eh?

blow guna spotlight bleh? OK
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
#11
(10-01-2013, 06:58 AM)matz Wrote:  
(09-01-2013, 10:42 PM)pumpkids Wrote:  pernah alami masa kerja technician dlu2.. bnyak yg hantar time tu yg guna jenis processor AMD.. ada power tapi xda display..

symptom2 dia overheating a.k.a laptop tersumbat dengan habuk..
cara yg slalu buat:
1) bukak cuci2 buang habuk
2) blower chipset dengan suhu 300 darjah celcius.. blow chipset je.. sebagai langkah keselamatan aku lapik dengan aluminium foil, buat lubang sket untuk chipset tu..
3) blow dalam masa 5~6 min je..
4) biarkan sejuk lepas tu pasang balik..

dengan berkat doa dan keyakinan insyaAllah idop la laptop tu.. Smile
SOALAN: berapa lama boleh tahan??
JAWAPAN : tak tahan lama, depend on laptop tu sendiri ( selalunya mkn bulan jugak)

satu kejadian costumer return balik sebab display ada kejap je dlm beberapa mggu..
SOLUTION : blow dengan suhu 400 darjah celsius.. (agak bahaya tapi go on GayFace ) success..

ohh baru perasan idop kejap je pastu ploop.. GayFace
ada kalanya ada kaitan dengan lubang angin tersumbat.. ada bunyi kipas pusing kuat tak??

sifu pumpkids...klo nak blow laptop kena guna tools ape eh?

blow guna spotlight bleh? OK

ni haa dia punya tools.. sejibik aku guna jenis mcm ni
Code:
http://www.lelong.com.my/enjoys-aoyue-852-hot-air-blower-station-machine-digital-display-enjoys-K1244499-2007-01-Sale-I.htm

Hot Air Blower.. tembak dengan angin panas..
[Image: hadissaja.php]
Reply
#12
(10-01-2013, 09:28 AM)pumpkids Wrote:  
(10-01-2013, 06:58 AM)matz Wrote:  
(09-01-2013, 10:42 PM)pumpkids Wrote:  pernah alami masa kerja technician dlu2.. bnyak yg hantar time tu yg guna jenis processor AMD.. ada power tapi xda display..

symptom2 dia overheating a.k.a laptop tersumbat dengan habuk..
cara yg slalu buat:
1) bukak cuci2 buang habuk
2) blower chipset dengan suhu 300 darjah celcius.. blow chipset je.. sebagai langkah keselamatan aku lapik dengan aluminium foil, buat lubang sket untuk chipset tu..
3) blow dalam masa 5~6 min je..
4) biarkan sejuk lepas tu pasang balik..

dengan berkat doa dan keyakinan insyaAllah idop la laptop tu.. Smile
SOALAN: berapa lama boleh tahan??
JAWAPAN : tak tahan lama, depend on laptop tu sendiri ( selalunya mkn bulan jugak)

satu kejadian costumer return balik sebab display ada kejap je dlm beberapa mggu..
SOLUTION : blow dengan suhu 400 darjah celsius.. (agak bahaya tapi go on GayFace ) success..

ohh baru perasan idop kejap je pastu ploop.. GayFace
ada kalanya ada kaitan dengan lubang angin tersumbat.. ada bunyi kipas pusing kuat tak??

sifu pumpkids...klo nak blow laptop kena guna tools ape eh?

blow guna spotlight bleh? OK

ni haa dia punya tools.. sejibik aku guna jenis mcm ni
Code:
http://www.lelong.com.my/enjoys-aoyue-852-hot-air-blower-station-machine-digital-display-enjoys-K1244499-2007-01-Sale-I.htm

Hot Air Blower.. tembak dengan angin panas..

ok, akan ku cuba segalam method yg disarankan. tapi aku ni bukan technician tegar.. klau bukak laptop org je. mesti ada skrew lebih.. musykill aku mana lebih tu dtgboss
[Image: 1669544285.png]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
Bug video YouTube x boleh dwnload Cybercrookz 32 3,360 26-09-2014, 03:48 PM
Last Post: Cybercrookz
  Upgrade GPU on laptop Xantium 9 713 23-09-2014, 01:40 PM
Last Post: thenone
  wifi laptop wanbotak 6 166 06-09-2014, 07:48 PM
Last Post: wanbotak
  laptop problem tetibe mati wanbotak 20 421 06-09-2014, 09:47 AM
Last Post: wanbotak
  [ASK] NAK BELAJAR REPAIR LAPTOP blackoni2 20 515 21-08-2014, 05:13 PM
Last Post: MrGreed
  DSL-2640B Modem Disconnected Problem - Android D4RK_5Y5T3M 18 746 01-07-2014, 09:29 AM
Last Post: zsiv
  taskbar tak boleh di click coreyzie 5 497 17-06-2014, 09:40 PM
Last Post: 0b0x3d
  Harga Upgrade Laptop HaoRen 10 287 30-05-2014, 12:35 PM
Last Post: matz
  DellTM ProSupport Laptop Tracking & Recover matz 1 188 29-04-2014, 01:41 PM
Last Post: Godai
  Comodo Installation Problem. D4RK_5Y5T3M 10 377 07-04-2014, 04:22 PM
Last Post: D4RK_5Y5T3M

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)