Welcome to TBD.my, Guest! Log In or Sign Up
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Panduan memilih course di u
01-04-2012, 11:16 PM
Post: #1
Panduan memilih course di u
salam semua.arini aku baru on9 upu untuk pilih course.
tapi bila ak tengok kat course2 yang ditawarkan mmg terlampau
banyak dalam ratus2 gitu (mmg logik la)
aku rasa kompius nak pilih aper Lulz

ni list yang ak dah pilih so far.

Code:
UniMap - DIPLOMA KEJURUTERAAN KOMPUTER
PUO - DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT (PENGATURCARAAN)
UTM - DIPLOMA SAINS KOMPUTER (MULTIMEDIA)
UTM - DIPLOMA SAINS KOMPUTER (TEKNOLOGI MAKLUMAT)
UTeM - DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
UniSZA - DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT
UiTM - DIPLOMA SAINS KOMPUTER
PIS - DIPLOMA REKA BENTUK GRAFIK

bila tengok balik rasa cam banyak sangat sains komputer..
ntah la aku pon x tau aku buat aper Facepalm

target aku lebih minat dalam web development/programming
networking jadi mmg le aku pilih pilihan utama kejuruteraan
komputer.tapi kalau x dapat aku kena pilih course yg lain
sbgai pilihan kedua/ketiga dsb..

apa beza diploma sains komputer dan diploma kejuruteraan komputer (apa benda yg kt akan belajar?)

lastly apa beza course diploma teknologi maklumat dengan diploma teknologi maklumat (multimedia) (apa benda yg kt akan belajar?)

last untuk semakkan dan pembetulan esok 2/4/2012

mohon pencerahan.aku tau korang bukan pegawai KPT tapi aku
tak tau nak tanya saper Sad

  ▲ thou shalt knows
[Image: 6Jv0hAf.gif]( ⌣́,⌣̀)\(^◡^ )
Quote
Likes given by:  shadowmacx
01-04-2012, 11:22 PM (This post was last modified: 01-04-2012 11:23 PM by Xantium.)
Post: #2
RE: Panduan memilih course di u
(01-04-2012 11:16 PM)Codeshift3r Wrote:  salam semua.arini aku baru on9 upu untuk pilih course.
tapi bila ak tengok kat course2 yang ditawarkan mmg terlampau
banyak dalam ratus2 gitu (mmg logik la)
aku rasa kompius nak pilih aper Lulz

ni list yang ak dah pilih so far.

Code:
UniMap - DIPLOMA KEJURUTERAAN KOMPUTER
PUO - DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT (PENGATURCARAAN)
UTM - DIPLOMA SAINS KOMPUTER (MULTIMEDIA)
UTM - DIPLOMA SAINS KOMPUTER (TEKNOLOGI MAKLUMAT)
UTeM - DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
UniSZA - DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT
UiTM - DIPLOMA SAINS KOMPUTER
PIS - DIPLOMA REKA BENTUK GRAFIK

bila tengok balik rasa cam banyak sangat sains komputer..
ntah la aku pon x tau aku buat aper Facepalm

target aku lebih minat dalam web development/programming
networking jadi mmg le aku pilih pilihan utama kejuruteraan
komputer.tapi kalau x dapat aku kena pilih course yg lain
sbgai pilihan kedua/ketiga dsb..

apa beza diploma sains komputer dan diploma kejuruteraan komputer (apa benda yg kt akan belajar?)

lastly apa beza course diploma teknologi maklumat dengan diploma teknologi maklumat (multimedia) (apa benda yg kt akan belajar?)

last untuk semakkan dan pembetulan esok 2/4/2012

mohon pencerahan.aku tau korang bukan pegawai KPT tapi aku
tak tau nak tanya saper Sad

aku ada sama dengan kau
kat Unisza , PUO dan UTEM , and UITM
seperti yang kau cakap , Diploma Teknologi Maklumat (Multimedia) ni more on to design . Example graphic design , video design , web development design , and ko akan belajar juga HTML,CSS dan sebagainya .
mungkin kot , sebab kebanyakan multimedia memang macam tu

Can u See Me
Troll 2
Quote
01-04-2012, 11:31 PM
Post: #3
RE: Panduan memilih course di u
dan kalau untuk diploma kejuruteraan komputer pula, kau akan belajar tentang programming juga.. (sama macam sains komputer)
contoh kau akan belajar subjek microprocessor, macroprocessor, database, basic networking, java, electronic, analogue.. etc..

*berdasarkan pengalaman rakan laa.. Big Grin

GayFace -α∂ɛզ_тв∂- GayFace
Quote
01-04-2012, 11:35 PM
Post: #4
RE: Panduan memilih course di u
(01-04-2012 11:31 PM)adeq Wrote:  dan kalau untuk diploma kejuruteraan komputer pula, kau akan belajar tentang programming juga.. (sama macam sains komputer)
contoh kau akan belajar subjek microprocessor, macroprocessor, database, basic networking, java, electronic, analogue.. etc..

*berdasarkan pengalaman rakan laa.. Big Grin

btw aku ada apply Networking kat uniKL , and now aku tak tau nnti kat sana akan blajar apa GayFace

Can u See Me
Troll 2
Quote
01-04-2012, 11:37 PM
Post: #5
RE: Panduan memilih course di u
(01-04-2012 11:31 PM)adeq Wrote:  dan kalau untuk diploma kejuruteraan komputer pula, kau akan belajar tentang programming juga.. (sama macam sains komputer)
contoh kau akan belajar subjek microprocessor, macroprocessor, database, basic networking, java, electronic, analogue.. etc..

*berdasarkan pengalaman rakan laa.. Big Grin

owh jadi kejuruteraan komputer == sains komputer la...
tapi apa beza antara kedua2 course tuh? (mesti ada beza kan)

  ▲ thou shalt knows
[Image: 6Jv0hAf.gif]( ⌣́,⌣̀)\(^◡^ )
Quote
01-04-2012, 11:42 PM
Post: #6
RE: Panduan memilih course di u
(01-04-2012 11:35 PM)Lone Ranger/Lone Wrote:  
(01-04-2012 11:31 PM)adeq Wrote:  dan kalau untuk diploma kejuruteraan komputer pula, kau akan belajar tentang programming juga.. (sama macam sains komputer)
contoh kau akan belajar subjek microprocessor, macroprocessor, database, basic networking, java, electronic, analogue.. etc..

*berdasarkan pengalaman rakan laa.. Big Grin

btw aku ada apply Networking kat uniKL , and now aku tak tau nnti kat sana akan blajar apa GayFace

yeke? kalau dapat, bagitau aku.. ekeke.GayFace networking sana ada cover more to CCNA tak silap aku..

(01-04-2012 11:37 PM)Codeshift3r Wrote:  
(01-04-2012 11:31 PM)adeq Wrote:  dan kalau untuk diploma kejuruteraan komputer pula, kau akan belajar tentang programming juga.. (sama macam sains komputer)
contoh kau akan belajar subjek microprocessor, macroprocessor, database, basic networking, java, electronic, analogue.. etc..

*berdasarkan pengalaman rakan laa.. Big Grin

owh jadi kejuruteraan komputer == sains komputer la...
tapi apa beza antara kedua2 course tuh? (mesti ada beza kan)

eh, maksud aku, 2-2 course ni persamaan dia belajar lebih kepada programming.. cuma aku tak pasti sains komputer tu.. kena tunggu feedback lainSmile tapi aku rasa macam ada thread pasal pilihan course ni.. try usha reply post tengok..

GayFace -α∂ɛզ_тв∂- GayFace
Quote
01-04-2012, 11:56 PM (This post was last modified: 02-04-2012 12:04 AM by marblesbubbles.)
Post: #7
RE: Panduan memilih course di u
Ehhh, aku isi pun dekat2 sama mcm kau. GayFace

Aku pernah tanya pasal ni dekat dlm forum ni jugak, kau bolehlah tengok skit.
tapi thread aku tu aku tanya lebih kepada Networking, ape course yg perlu diambik semasa diploma, dan apa yg perlu diambik bile sambung degree nanti. Aku tanya psl networking ni sbb cita2 aku nk jadi Networking Engineer.

Networking, dia cover lebih kepada pembelajaran cisco, CCNA, CCNP, CCIE etc..tp mcm fikri pernah ckp kat aku, walaupun networking kau akan belajar psl benda lain jugak, tak bermakna ambik networking, kau akan belajar networking semata-mata. Aku aim belajar networking sampai degree dan cuba utk dptkan CCIE. Nanti bila dh dpt degree nak ambik INSEP utk Fibre Optic dan High Speed Broadband utk dptkan sijil drpd FOA. Bila aku ckp kt org tesdec yg aku aim setinggi ni diaorang ketawa kecik2 je, mcm pandang rendah je kt aku, isshhhh GayFace

Kalau kau isi UPU bnyak diploma Sains Komputer atau Diploma ICT takde masalah, sbb nanti nk sambung degree kau boleh ambik ape2 pun, Networking ke, security ke, Multimedia ke, Graphic & Animations ke.

p/s : aku tak tahu pulak yg kau lepasan SPM mcm aku. GayFace
satu lagi, abg aku ckp kalau nak isi upu tu ambik yg same2 je baru nanti dia tak bagi yyg lain drpd yg aku mahu...

Quote: http://w3.tbd.my/thread-10799.html

[Image: gamers%2Bpassion.jpg]
Quote
02-04-2012, 12:35 AM
Post: #8
RE: Panduan memilih course di u
(01-04-2012 11:56 PM)marblesbubbles Wrote:  Ehhh, aku isi pun dekat2 sama mcm kau. GayFace

Aku pernah tanya pasal ni dekat dlm forum ni jugak, kau bolehlah tengok skit.
tapi thread aku tu aku tanya lebih kepada Networking, ape course yg perlu diambik semasa diploma, dan apa yg perlu diambik bile sambung degree nanti. Aku tanya psl networking ni sbb cita2 aku nk jadi Networking Engineer.

Networking, dia cover lebih kepada pembelajaran cisco, CCNA, CCNP, CCIE etc..tp mcm fikri pernah ckp kat aku, walaupun networking kau akan belajar psl benda lain jugak, tak bermakna ambik networking, kau akan belajar networking semata-mata. Aku aim belajar networking sampai degree dan cuba utk dptkan CCIE. Nanti bila dh dpt degree nak ambik INSEP utk Fibre Optic dan High Speed Broadband utk dptkan sijil drpd FOA. Bila aku ckp kt org tesdec yg aku aim setinggi ni diaorang ketawa kecik2 je, mcm pandang rendah je kt aku, isshhhh GayFace

Kalau kau isi UPU bnyak diploma Sains Komputer atau Diploma ICT takde masalah, sbb nanti nk sambung degree kau boleh ambik ape2 pun, Networking ke, security ke, Multimedia ke, Graphic & Animations ke.

p/s : aku tak tahu pulak yg kau lepasan SPM mcm aku. GayFace
satu lagi, abg aku ckp kalau nak isi upu tu ambik yg same2 je baru nanti dia tak bagi yyg lain drpd yg aku mahu...

Quote: http://w3.tbd.my/thread-10799.html

woaa .. banyak juga kau tahu ni
aku pernah dengar CCNA , tpi aku da lupa tu apa benda GayFace

Can u See Me
Troll 2
Quote
02-04-2012, 02:02 AM
Post: #9
RE: Panduan memilih course di u
ak amik kejuruteraan mekanikal....wuakakakkaa....
Quote
02-04-2012, 02:03 AM
Post: #10
RE: Panduan memilih course di u
tak banyak yg aku tahu.
tu pun aku tahu sbb banyak tanya.
standard lah tu belajar networking, akan belajar psl cisco dan exam CCNA.
CCNA ni sijil, level bwh skali, tp dh cukup utk claim gaji best skit kot.

lepas dari CCNA, ada CCNP, lepas dari CCNP pulak CCIE, tahap paling tinggi dan susah.
kat malaysia, hari tu bulan 12 tahun lepas baru 60 orang ade sijil CCIE, sekarang ni entah lah, dah bnyak skit kot.
hehehehe.

[Image: gamers%2Bpassion.jpg]
Quote
02-04-2012, 03:40 AM (This post was last modified: 02-04-2012 03:42 AM by s3m00t.)
Post: #11
RE: Panduan memilih course di u
kalau nak amek Kejuruteraan Perisian (Software Engineering), sebaiknya cuba sedaya upaya cari kos Sistem dan Rangkaian atau dalam bahasa Inggeris nya, Systems and Networking kalau betul-betul minat programming. Smile programming yang budak network belajar basically terbahagi kepada beberapa jenis. Web Programming, Desktop Application Programming, Network Programming dan programming untuk Linux OS (lebih kepada Kernel dan sebagainya).

Sebenarnya, kos network lagi banyak buat programming berbanding dengan kejuruteraan perisian sebab kejuruteraan perisian lebih kepada development models for software. Dalam kata lain, lagi banyak membaca lah. Aku paling benci bab membaca. Sad cuma, aku x dapat pastikan sama ada Kejuruteraan Perisian sama ke tak dengan Kejuruteraan Komputer.

Beza Sains Komputer dengan Kejuruteraan Komputer sebenarnya terletak pada institusi itu sendiri. Berdasarkan nama kos-kos tersebut, Kejuruteraan Komputer akan belajar lebih menjurus kepada bagaimana sebuah komputer dibina. Seperti adeq nyatakan, kau kena belajar Microprocessor dan sebagainya. OS.... macam-macam lagi lah. Ini pun kena banyak membaca... tapi best ah... kurang membosankan. GayFace

Beza teknologi maklumat dengan teknologi maklumat (multimedia), teknologi maklumat akan lebih tertumpu kepada web development dan database system. teknologi maklumat (multimedia) lebih tertumpu kepada grafik dan multimedia. kenalah belajar flash & lain-lain. Smile

harap membantu. Big Grin

(01-04-2012 11:16 PM)Codeshift3r Wrote:  target aku lebih minat dalam web development/programming
networking jadi mmg le aku pilih pilihan utama kejuruteraan
komputer.tapi kalau x dapat aku kena pilih course yg lain
sbgai pilihan kedua/ketiga dsb..

apa beza diploma sains komputer dan diploma kejuruteraan komputer (apa benda yg kt akan belajar?)

lastly apa beza course diploma teknologi maklumat dengan diploma teknologi maklumat (multimedia) (apa benda yg kt akan belajar?)
Quote
02-04-2012, 05:00 AM
Post: #12
RE: Panduan memilih course di u
since ko ade pilih cos cs kt uitm, kt bwh nie ade list subject yg berkaitan programming...

subjek wajib ambik wktu part 1-3 - BEL(b. inggeris), CTU(p. islam), n kokurikulum.

part 1 - csc118(intro to algo & f/chart), csc128(intro to c++)
part2 - csc138(intro to data struct- c++) , computer organization(blaja psl computer number system, microprocessor care calculation sumer tu )
part 3 - csc2*3(multimedia), csc238(intro to java prog.)
part4 - csc318(web development) , its232(database), csc248(data struct - java), csc204(OS)
part5 - aku xtau...tggu aku msok sem depan GayFace ..yg aku tau ade prolog camtu...

btw dalam kurungan tu bkn nme btol dy...pastu adela subjek2 sampingan cam calculus, eco, account(aku xtau knaper kne blaja ni Lulz'), discrete math and others...
harap membantu...

Revenge 101 :
Spoiler:

1.Pee in plate
2.Freeze the pee(in 1.)
3.Slide frozen 'pee disc' under the victim's door(room or house, any will do)
4.The pee disc will now melt.
5.???
6.Profit

Hmm
Quote
02-04-2012, 11:48 AM
Post: #13
RE: Panduan memilih course di u
(02-04-2012 05:00 AM)#l0u7 Wrote:  since ko ade pilih cos cs kt uitm, kt bwh nie ade list subject yg berkaitan programming...

subjek wajib ambik wktu part 1-3 - BEL(b. inggeris), CTU(p. islam), n kokurikulum.

part 1 - csc118(intro to algo & f/chart), csc128(intro to c++)
part2 - csc138(intro to data struct- c++) , computer organization(blaja psl computer number system, microprocessor care calculation sumer tu )
part 3 - csc2*3(multimedia), csc238(intro to java prog.)
part4 - csc318(web development) , its232(database), csc248(data struct - java), csc204(OS)
part5 - aku xtau...tggu aku msok sem depan GayFace ..yg aku tau ade prolog camtu...

btw dalam kurungan tu bkn nme btol dy...pastu adela subjek2 sampingan cam calculus, eco, account(aku xtau knaper kne blaja ni Lulz'), discrete math and others...
harap membantu...

yang account tu memang gomen nak semua course ada basic setiap subjek.kira cukup syarat.
let say, ko nak buat sistem pasal insurans or related to finance. ko kena ada basic semua ni.
Aku dulu pun amek semua kat atas tu.
Semua yg ko belajar sekarang ni berguna bila ko da keje. Bagi yg kata x, nmpak sgt x guna sepenuh.So, rugila.

FYI, aku guna semua tu sekarang. Lebih2 lagi skg banyak wat Financial punya sistem.

Sleepy
Quote
02-04-2012, 02:52 PM
Post: #14
RE: Panduan memilih course di u
(02-04-2012 03:40 AM)s3m00t Wrote:  kalau nak amek Kejuruteraan Perisian (Software Engineering), sebaiknya cuba sedaya upaya cari kos Sistem dan Rangkaian atau dalam bahasa Inggeris nya, Systems and Networking kalau betul-betul minat programming. Smile programming yang budak network belajar basically terbahagi kepada beberapa jenis. Web Programming, Desktop Application Programming, Network Programming dan programming untuk Linux OS (lebih kepada Kernel dan sebagainya).

Sebenarnya, kos network lagi banyak buat programming berbanding dengan kejuruteraan perisian sebab kejuruteraan perisian lebih kepada development models for software. Dalam kata lain, lagi banyak membaca lah. Aku paling benci bab membaca. Sad cuma, aku x dapat pastikan sama ada Kejuruteraan Perisian sama ke tak dengan Kejuruteraan Komputer.

Beza Sains Komputer dengan Kejuruteraan Komputer sebenarnya terletak pada institusi itu sendiri. Berdasarkan nama kos-kos tersebut, Kejuruteraan Komputer akan belajar lebih menjurus kepada bagaimana sebuah komputer dibina. Seperti adeq nyatakan, kau kena belajar Microprocessor dan sebagainya. OS.... macam-macam lagi lah. Ini pun kena banyak membaca... tapi best ah... kurang membosankan. GayFace

Beza teknologi maklumat dengan teknologi maklumat (multimedia), teknologi maklumat akan lebih tertumpu kepada web development dan database system. teknologi maklumat (multimedia) lebih tertumpu kepada grafik dan multimedia. kenalah belajar flash & lain-lain. Smile

harap membantu. Big Grin

(01-04-2012 11:16 PM)Codeshift3r Wrote:  target aku lebih minat dalam web development/programming
networking jadi mmg le aku pilih pilihan utama kejuruteraan
komputer.tapi kalau x dapat aku kena pilih course yg lain
sbgai pilihan kedua/ketiga dsb..

apa beza diploma sains komputer dan diploma kejuruteraan komputer (apa benda yg kt akan belajar?)

lastly apa beza course diploma teknologi maklumat dengan diploma teknologi maklumat (multimedia) (apa benda yg kt akan belajar?)

Tumpang lalu ye bro, GayFace nak tanya sikit, untuk HND Diploma In Bussiness Information Technology skopnya dia lebih kepada apa ye? Boleh ke lepasan BIT ambil sijil2 profesional networking seperti CCNA ? Mohon pencerahan Angry

Rage 1
Quote
02-04-2012, 03:06 PM
Post: #15
RE: Panduan memilih course di u
daripada apa yang member-member aku dalam kos tu pernah cerita, Business Information Technology lebih kepada Business berbanding IT. Ilmu IT dalam kos tu lebih kepada sekadar sampingan bagi memenuhkan syarat nama kos tu iaitu Business Information Technology. Smile

CCNA? Sesiapa pun boleh ambil sijil professional ni. Big Grin untuk ambil, kau kena lepas 4 peringkat.

pasal CCNA, aku pun baru amek satu je. semester depan baru aku buat 2 dan 3. yang ke empat, kena buat sendiri-sendiri sbb dekat universiti aku, walaupun kitorang student network; kitorang amek CCNA sampai 3 sahaja. Sad budak UTM amek full 1-4.

(02-04-2012 02:52 PM)whitefish Wrote:  Tumpang lalu ye bro, GayFace nak tanya sikit, untuk HND Diploma In Bussiness Information Technology skopnya dia lebih kepada apa ye? Boleh ke lepasan BIT ambil sijil2 profesional networking seperti CCNA ? Mohon pencerahan Angry
Quote


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Mintak panduan belajar stenography and reverse programming d0lph1n 4 416 14-07-2013 02:41 PM
Last Post: d0lph1n
  Panduan Bertanya Soalan Pengaturcaraan s3m00t 5 2,134 02-03-2012 04:15 PM
Last Post: s3m00t
  Panduan Undang-Undang Siber suhz 45 11,727 24-04-2011 01:11 PM
Last Post: sil
  panduan Untuk mengenal sama ada Memory card Ori or fake MrKroit 3 702 05-12-2009 10:10 PM
Last Post: MrKroit
  Panduan Record Video Stynx 10 1,354 31-10-2009 02:29 PM
Last Post: TerrickCEF
  Panduan berkenaan password. Th3Banjarian 13 1,535 18-10-2009 08:12 PM
Last Post: Th3-Banjarian

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)