Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 Kolah bersamaan dengan ?
#1
-2 kolah bersamaan dengan berapa? nak kena kira kolah tempat kita mandi tu macam mane? 230 liter = ?
-macam mana nak tahu sesuatu air tu sah untuk kita buat bersuci wuduk/mandi junub? kot2.. dalam rumah kita tu ada yang mandi junub air mandi dia terpercik masuk dalam kolah yang tak sampai 2 kolah tu GayFace kan air tu dah jadi air mustakmal.. dan diguna pula oleh si "saifulfaizan" untuk mandi junub/wajib.. adakah sah mandi junub/wajib si "saifulfaizan"?
- Mesin basuh, sah ke kalau basuh baju.. ada baju yang melekat najis (air kencing bayi perempuan yang atas 2 tahun) dicampur dengan baju-baju yang lain untuk dibasuh? adakah sah basuhan tersebut? sedangkan air-air di dalam mesin basuh tadi dah jadi air mutannajis ?


GayFace
-|ninja33|-
[Image: b_560_95_1.png]
Reply
#2
gi tanye ustak zehar..
[Image: sigkucing.png]

Kucing dalam gambar di atas adalah dari spesis Munchkin.

URL dibawah pula, tiada kena mengena langsung dengan kucing.

http://www.hotfloppy.tk/
[Image: debian-user-sig.png]
Reply
#3
ko nak cari nisbah sebenar 2 kolah ke @ situasi camne nyg memerlukan air 2 kolah ?
Reply
#4
Mesin Basuh.

Apa yang aku ingat. Pakaian yang terkena najis tak boleh dibasuh guna mesin basuh. Kena basuh guna tangan. Kalau nak jugak, kena buang dulu najis tu dulu. (ni pendapat seorang mufti. tpi lupa yang mana satu)

Mengenai mandi wajib tu aku tak sure. Sebab aku guna shower secara terus.
Tak guna kolah dah. Selalu ada najis cicak dalam tu.

Ni hasil google.
Quote:Ukuran air dua kulah :
500 kati Baghdad atau
270 liter atau
dalam meter padu:
dua kulah ialah 1 1/4 hasta dimensi tinggi-lebar dan panjang
1 hasta=48cm
1 1/4 hasta = 60cm
60X60X60cm=0.216m padu? (sumber: Fiqh Islami)
Allahu a'alam

(27-11-2011, 05:26 PM)Faceless Wrote:  ko nak cari nisbah sebenar 2 kolah ke @ situasi camne nyg memerlukan air 2 kolah ?

Ada seketul najis cicak terjatuh dalam kolah.
Di maafkan jika air tersebut melebihi "2 kolah".
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  AWAS!!! : Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan b***.,, samhein 0 304 07-06-2013, 10:49 PM
Last Post: samhein
  Denda Dengan Duit. Teknik Merampas Harta Terkini matz 27 2,593 23-01-2013, 12:37 AM
Last Post: anthrax
  Kenapa/Mengapa Kita DiUji Dengan Dugaan. KopiahJo 1 890 14-07-2012, 03:41 PM
Last Post: Aybak
  [Ustaz Azhar] Hukum Cium Mulut Dengan Couple. KopiahJo 22 3,909 14-07-2012, 03:28 PM
Last Post: KukuBesi
  "Islam akan allied dengan christian soviet union utk lwn zionist" - Quran & Hadith mim0 21 5,756 21-01-2012, 07:23 PM
Last Post: 84ngl4
  [MF] Panduan dan Cara Mengerjakan Solat dengan Betul.pdf rapple86 0 4,178 13-12-2011, 12:29 PM
Last Post: rapple86
  Solat dengaN baju kuning? servant_fox 6 1,403 08-07-2011, 09:44 AM
Last Post: tholib
  Hukum Makan Dengan Tangan Kiri wan 14 3,268 08-01-2011, 12:09 PM
Last Post: wan
  Kisah Iblis Laknatullah dengan Ahli Neraka eem 1 741 08-05-2010, 02:17 PM
Last Post: aebob

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)